Hlavní obsah

Čínské akcie klesly o šest procent, nejhlouběji za devět měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský akciový trh se v pondělí propadl o téměř šest procent a zažil nejhlubší pokles za devět měsíců. Prudké ztráty postihly i burzu v Tokiu a další asijské akciové trhy.

Foto: Mike Segar, Reuters

Článek

Souhrnný index šanghajské burzy SCI uzavřel se ztrátou 5,8 procenta na 2870,73 bodu. Navázal tak na pokles o 6,6 procenta za celý minulý týden.

Ze 14měsíčního maxima 3478 bodů dosaženého před dvěma týdny sestoupil index již o 17,5 procenta. Tomuto vývoji předcházela několikaměsíční vlna růstu, kdy čínské akcie díky oživení domácí ekonomiky získaly více než 90 procent. Investoři se však nyní začali obávat, že tak silný růst akcií byl přehnaný, zejména ve světle méně povzbudivých ekonomických údajů za červenec.

Index japonských akcií Nikkei 225 v pondělí klesl o 3,1 procenta. Tokijští investoři potřebovali vybrat zisky z předešlého růstu, který vyvrcholil v pátek dosažením desetiměsíčního maxima. Trhy zneklidnily i nečekané páteční údaje o propadu spotřebitelské důvěry v USA, které zpochybnily naděje na rychlé oživení americké a globální ekonomiky.

Akcie klesaly i jinde v Asii a v Tichomoří. Jihokorejský index KCSPI ztratil 2,8 procenta, tchajwanská burza oslabila o téměř dvě procenta. Akcie na burze v Bombaji klesly o více než dvě procenta a Austrálie hlásila pokles o 1,6 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám