Hlavní obsah

Český pavilon pro šanghajské Expo ozdobí hokejové puky

Právo, Novinky, Vladimír Plesník
Praha

Kancelář generálního komisaře české účasti na Světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji v pátek představila koncept národního pavilonu. Velká většina exponátů a dalších součástí českého pavilónu se před odesláním do Číny odzkouší v Praze, v prostorách Prague Studios v pražských Letňanech.

Foto: Expo, ČTK

Český pavilón pro Expo 2010 v Šanghaji

Článek

„Spousta pavilónů bude představovat nějaké město. Ono k tomu svádí motto výstavy Lepší město, lepší život. Rádi bychom představili Česko jako moderní, nápaditou, tvůrčí zemi  a jít do Šanghaje s uličkou ze Starého města by bylo primitivní. Proto nás zaujal nápad s abstraktním městem, které vypadá podivně, je okouzlující, nikoho nestraší,“ řekl Právu generální komisař české účasti na EXPO Pavel Stehlík nad maketou pavilónu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Areál pro výstavu se teprve připravuje.

Jeho fasádu tvoří hokejové puky a uvnitř na hosty čeká - zavěšené nad nimi - levitující „zážitkové“ město, ale také zvlněné linie doplňované zeleným kobercem.

Výstava, která by podle expertů mohla přinést rekord v divácké návštěvnosti, otevře své brány  1. května 2010. Město do té doby postaví na tisíc kilometrů nové dráhy metra a téměř sto stanic.

Kontejnery se součástmi českého pavilonu by měli do Číny vyrazit po ukončení všech testů, které by měly být uzavřeny do konce roku. „Musíme mít jistotu, že věci půjdou tak, jak by měli jít. Přímo na místě v Číně si nemůžeme dovolit příliš experimentovat,“ řekl Právu Jaromír Švarc, projektový manažer.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Výstavba čínského pavilónu v Šanghaji

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám