Hlavní obsah

Katar koupí deset procent firmy Porsche

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt nad Mohanem

Katar se dohodl na koupi desetiprocentního podílu v německé holdingové firmě Porsche SE, která je většinovým majitelem největší evropské automobilky Volkswagen. Informovaly o tom v pátek agentury DPA a Reuters. Součástí Volkswagenu je Škoda Auto.

Foto: ČTK

Článek

Katarská společnost Qatar Holding získá deset procent kmenových akcií Porsche SE od rodin Porschů a Piëchů. Ty vlastní všechny kmenové akcie podniku a doposud nedovolily, aby část těchto akcií získal někdo zvnějšku. Holding Porsche SE vlastní vedle 51 procent Volkswagenu rovněž výrobce sportovních vozů Porsche AG.

Dohoda předpokládá, že Katar získá také velkou část opcí na akcie Volkswagenu. Firma Porsche SE nakoupila tyto opce v rámci dřívější snahy o převzetí Volkswagenu, která ji nakonec dostala do velkých finančních potíží.

Dozorčí rady automobilek Volkswagen a Porsche ve čtvrtek schválily dohodu o spojení podniků. Fúze by měla být dokončena v roce 2011. Dohoda předpokládá, že Volkswagen nejprve získá v Porsche AG 42 procent prostřednictvím navýšení kapitálu v hodnotě až 3,3 miliardy eur (zhruba 85 miliard Kč).

Časem se Porsche stane desátou značkou skupiny Volkswagen. Automobilky Volkswagen a Porsche se na integraci po dlouhé bitvě dohodly minulý měsíc. Sloučený koncern bude podle agentury DPA směřovat na špici automobilového průmyslu. "Tento koncern má určitě prostředky k tomu, aby se stal číslem jedna," uvedl dnes generální ředitel VW Martin Winterkorn. Největší automobilkou světa je nyní japonská společnost Toyota Motor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám