Hlavní obsah

Inspektoři prověřili šumavské hospody přepadovkou na kole

Právo, Patrik Biskup

Šumavské hospody v turisticky atraktivních lokalitách si vzali na paškál kontroloři z České obchodní inspekce (ČOI). Zapomeňte ale na úřednické páprdy v nažehlených oblecích, kteří se nechají autem přivést rovnou před krčmu. Inspektoři vyrazili do terénu na jízdním kole. Čekala je patnáctikilometrová trasa z Čeňkovy Pily až do Modravy s převýšením téměř čtyři sta metrů. Na ní se vydali s více jak dvanáctikilogramovou bagáží.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Inspektoři dorazili na kontrolu jako cyklisté.

Článek

„Jako cyklisté lépe splyneme s ostatními turisty. Že jsme kontrola, zjistí obsluha obvykle až když se prokážeme služebními průkazy,“ řekl inspektor Martin Šetlík.

Potřebné vybavení si vezli inspektoři v batohu na zádech. Přímo na terase mezi hosty pak rozložili na stole notebook a malou přenosnou tiskárnu, aby mohli zpracovat kontrolní protokol a předat ho na místě majiteli kontrolované provozovny. „Je to taková pojízdná kancelář. Šetří to čas oběma stranám,“ vysvětlil Šetlík.

Přestože inspektoři dorazili do hospod inkogniko, neodešli ani z jedné ošizeni. „Až na jednu drobnost jsme nezjistili žádné závady. To je dobrá zpráva pro turisty,“ konstatoval Šetlík. 

Žena za pultem kontrolu odhalila

Ne všude ale na převlek inspektorům skočili. Odhalila je například prodavačka v kiosku na kopci, který byl nad síly inspektorů a kam se nechali odvést doprovodným vozidlem. “Kdepak, hned na první pohled jsem poznala, že ke klasickým cykloturistům nepatří. Ti když přijedou, mají rudé obličeje, jsou zpocení a zadýchaní a hned chtějí něco k pití. Tihle dva byli v pohodě a hrozně dlouho si rozmýšleli, než si něco vybrali,“ řekla třiapadesátiletá Eva Jiříková ze Srní.

„Asi hodinu před tím než přišli lidé z čoiky jsem tady měla kontrolu z finančáku,“ pokračovala žena za pultem. Poctivost prodeje u ní kontrolují inspektoři téměř s roční pravidelností od léta 1999. „Tady jsme dost na ráně. Šťáry mi ale nevadí. Kontroloři hodně změnili své chování. Dříve byli namyšlení, měli pocit, že nad ně není. Byla také doba, kdy se měnily předpisy každý měsíc. Teď už jsme všechny závady vychytali a šidit nemáme zapotřebí,“ prohlásila Eva Jiříková.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Zázemí měli kontroloři v doprovodné dodávce.

FOTO: Patrik Biskup, Právo

Inspektoři sami přiznávají, že si někdy v převlecích připadají hloupě. „Třeba když si jako cyklisté objednáme panáka a chceme po prodavači v kiosku účtenku. To ho docela překvapí. Někteří  z nich už z toho také vytuší, co jsme zač. Kontrolovat míry u alkoholických nápojů musíme a zároveň jsme povinni si nechat vystavit doklad,“ uzavřel Šetlík.

V plánu má ČOI během léta ještě další kontroly. V restauracích ale i jinde se mohou inspektoři objevit opět jako cyklisté nebo například vodáci. „V podobných kontrolách budeme pokračovat,“ potvrdil šéf ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Milan Javorský.

Reklama

Výběr článků

Načítám