Hlavní obsah

Nezaměstnaní absolventi škol často končí bez podpory

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více čerstvých absolventů škol letos místo do zaměstnání míří na úřady práce. Ukázala to zpráva ministerstva práce a sociálních věcí o vývoji nezaměstnanosti z počátku tohoto týdne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Ale ani na úřadech práce je nečekají dobré zprávy. Úřady je sice zaregistrují jako nezaměstnané a stát za ně zaplatí zdravotní pojištění, podporu ale řada z nich nedostane. Nárok na ni totiž mohou získat jen ti absolventi škol, kteří při studiu z posledních tří let minimálně rok pracovali a odváděli sociální pojištění.

Automatický nárok na podporu absolventi škol ztratili změnou zákona od října 2004. „Podmínky pro vyplácení podpory v nezaměstnanosti mají absolventi stejné jako ostatní lidé bez práce,“ potvrdila Právu tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Štěpánka Filipová.

Přitom nerozhoduje, zda šlo o zaměstnanecký poměr, nebo zda studenti odváděli pojištění na základě samostatné výdělečné činnosti. Pokud byli zaměstnáni potřebnou dobu, nárok na podporu jim vznikne také z dohody o pracovní činnosti.

Z ní se platí jak sociální, tak zdravotní pojištění. Příležitostné brigády na dohodu o provedení práce, z nichž se neplatí žádné pojistné, naopak nárok na podporu nezakládají.

Volných míst je méně než dříve

Svoji ekonomickou situaci mohou ale absolventi výrazně vylepšit, pokud se přihlásí na rekvalifikaci, kterou zprostředkovává úřad práce. V takovém případě totiž získají podporu při rekvalifikaci i pokud během studia nepracovali vůbec, nebo z brigád neodváděli pojistné.

V evidenci úřadů práce bylo letos ke konci července 21 479 absolventů škol. „V meziročním srovnání to znamená, že bez práce je o 4328 absolventů víc,“ uvádí MPSV.

Například před třemi lety bylo sice nezaměstnaných absolventů ještě víc, letos jim ale úřady práce nabízejí mnohem méně volných míst než kdy v minulosti. Nezaměstnaných absolventů tak bude zřejmě v následujících měsících přibývat rychleji než v předchozích letech. „Jak se bude vyvíjet nezaměstnanost absolventů, bude více zřejmé po prázdninách, kdy se situace většinou mění,“ uvedla Filipová.

Pokud čerství absolventi nezískají podporu, mohou požádat stát o sociální dávky. Žijí-li ale ještě ve společné domácnosti například s rodiči, což bývá časté, rozpočítávají se příjmy na všechny členy domácnosti. Tito mladí lidé bez vlastních příjmů pak často nezískají ani dávky, které by dostávali, kdyby bydleli sami.

Nezbývá jim pak nic jiného než spoléhat na podporu rodiny či příležitostné brigády. V současné ekonomické krizi je pro ně obtížnější i hledání práce v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám