Hlavní obsah

Krize končí, shodují se experti a slibují růst

Právo, Jakub Svoboda

Krize ve Spojených státech, která odstrartovala celosvětový ekonomický pokles, pravděpodobně končí. Z ankety listu The Wall Street Journal mezi renomovanými ekonomy jednoznačně vyplynulo, že americká ekonomika, jejíž výkon klesá víc než rok a půl, by už v tomto čtvrtletí mohla konečně obrátit směr. Růst by mohl činit 2,4 procenta.

Článek

Ekonomika USA se ocitla v recesi v prosinci 2007. Ještě v minulém čtvrtletí se hrubý domácí produkt Spojených států snížil v přepočtu na celý rok asi o procento po propadu o 6,4 procenta za leden až březen.

Konec recese nyní očekává také 90 procent ekonomů, které na začátku tohoto týdne oslovila agentura Reuters. Ti ale přitom současně varovali, že oživení může být velmi pomalé. Podle ekonomické teorie je hospodářství v recesi tehdy, když dvě a více čtvrtletí po sobě klesá hrubý domácí produkt.

V Evropě bude krize trvat déle

Stav největší ekonomiky světa se začíná zlepšovat i podle americké centrální banky Fed, která ovšem včera nechala základní úrokové sazby beze změn s tím, že je bude nutné ponechat nízko delší dobu.

Méně se propouští než na začátku roku, zásoby firem dosáhly dna a začínají se znovu obnovovat. Namísto meziměsíčních a mezikvartálních poklesů začínáme registrovat mírné přírůstky. Zda po této fázi stabilizace přijde trvalé oživení, je ale stále otevřenou otázkou.
analytička Helena Horská

Naopak Evropa, zejména její východní část, si na hospodářské oživení bude muset počkat ještě minimálně několik měsíců. Dokládá to mimo jiné to, že průmyslová výroba v zemích eurozóny po květnovém růstu, prvním po sedmi měsících propadů, v červnu přes všechny naděje ekonomů i politiků opět klesla.

Rizika přetrvávají

Americký prezident Barack Obama nabádá ke střízlivosti. Před několika dny uvedl, že ekonomika USA je navzdory všem pozitivním signálům stále v ohrožení, a předpokládá i další nárůst nezaměstnanosti.

Optimismus poté krotil i James Poterba, šéf Národního úřadu pro ekonomický výzkum, který je v USA arbitrem určujícím trvání recesí. Problémem podle serveru CNNMoney.com zůstává především fakt, že řada bank se stále nedokázala očistit od tzv. toxických aktiv.

Čeští ekonomové jsou v názorech na možnosti oživení v USA opatrnější než jejich američtí kolegové. „Některé ukazatele v USA se opravdu začínají zlepšovat: Méně se propouští než na začátku roku, zásoby firem dosáhly dna a začínají se znovu obnovovat. Namísto meziměsíčních a mezikvartálních poklesů začínáme registrovat mírné přírůstky. Zda po této fázi stabilizace přijde trvalé oživení, je ale stále otevřenou otázkou,“ řekla Právu analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Růst ekonomik v Americe a posléze v Evropě bude podle ní „slabý a křehký“. Patrné známky zlepšení již dnes vykazuje Čína. Očekávání pozitivního vývoje globální ekonomiky se v posledním měsíci odrazilo i v posilování burz po celém světě.

Světová ekonomika má nejhorší za sebou

Nejhorší etapa hospodářské krize už je pryč také podle nositele Nobelovy ceny za ekonomii Paula Krugmana. Ten ale v pondělí v Kuala Lumpur podotkl, že se sice objevují známky stabilizace růstu ekonomiky i mezinárodního obchodu, nicméně bude trvat ještě dva roky nebo i déle, než se světová ekonomika úplně zotaví.

Krugman rovněž uvedl, že díky včasným stimulačním opatřením vlád a odvrácení kolapsu finančního systému se svět vyhnul druhé velké hospodářské krizi, jakou poznal už ve 30. letech minulého století.

Masivní výdaje americké vlády na podporu finančního systému a na boj s hospodářskou krizí se podepsaly na růstu deficitu státního rozpočtu. Spojené státy v červenci hospodařily se schodkem 180,68 miliardy dolarů (asi 3,3 biliónu Kč), což je rekord za tento měsíc. Od začátku fiskálního roku, který v USA začíná v říjnu a končí v září, deficit činí 1,27 biliónu dolarů (asi 23 biliónů Kč), oznámilo včera americké ministerstvo financí.

Čekání na dobré zprávy z Německa

Pokud jde o Česko a celou východní Evropu, zde letos k oživení nedojde. Ekonom Jan Švejnar nedávno Právu řekl, že pozitivní změny v USA se v Evropě projeví v rozmezí tří až devíti měsíců, v Česku tři měsíce za západní Evropou. „Takže pro nás bude ještě několik čtvrtletí v ekonomice krušných,“ řekl.

Pro Česko je nyní podle expertů klíčové, jak rychle se z krize vzpamatuje sousední Německo, kam směřuje většina českého vývozu. Dnes má být zveřejněn výsledek německého hrubého domácího produktu za druhé čtvrtletí. Po předchozím hlubokém mezičtvrtletním propadu o 3,8 % počítají analytici s poklesem jen o 0,3 %.

Česká ekonomika i tak v letošním roce klesne hlouběji, než se původně očekávalo. Podle červencové predikce ministerstva financí se HDP České republiky letos propadne minimálně o 4,3 %. V příštím roce by ale už měla zase mírně růst, a to o 0,3 %. [celá zpráva]

Lidí bez práce bude dál přibývat

Trh práce reaguje na situaci v ekonomice s několikaměsíčním zpožděním. Někteří ekonomové předpovídají, že v Česku se může míra nezaměstnanosti zvyšovat až do poloviny příštího roku a může dosáhnout až 11 procent. K dosažení půlmiliónové hranice nezaměstnaných přitom už dnes chybí jen 15 tisíc osob.

Většina podniků se v nynější situaci stále soustřeďuje pouze na přežití. „Myslím, že jsme stále v úvodní fázi krize – ekonomika se zvolna přizpůsobuje novým podmínkám a v řadě odvětví stále ještě hledá dno. Přijde i fáze, kde se znovu budou navazovat vztahy odpovídající sníženým objemům výroby, a to nutně povede k dalšímu poklesu,“ sdělil včera Právu analytik Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Ungerman.

Anketa

Dotkla se vás ekonomická krize?
Nezaznamenal/a jsem ji
34,5 %
Ano, přišel/a jsem o práci
10,5 %
Ano, víc šetřím
55 %
Celkem hlasovalo 4485 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám