Hlavní obsah

USA měly jen za červenec deficit 180 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v červenci hospodařily s rozpočtovým deficitem 180,68 miliardy dolarů (asi 3,29 biliónu Kč), což je rekord za tento měsíc. Od začátku fiskálního roku, který v USA začíná v říjnu a končí v září, deficit činí 1,27 biliónu dolarů (asi 23,09 biliónu Kč). Oznámilo to ve středu americké ministerstvo financí.

Článek

Výsledek je mírně horší, než čekali analytici. V anketě agentury Reuters v průměru počítali s deficitem 177,5 miliardy dolarů.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy předpokládá, že na konci září, kdy fiskální rok skončí, bude rozpočet v deficitu 1,84 biliónu dolarů. Pokud se prognóza splní, bude letošní deficit více než čtyřikrát vyšší než loni, kdy už byl na rekordu.

Na růstu deficitu se podepsaly především masivní výdaje vlády na podporu finančního systému a na boj s hospodářskou krizí. K hlavním faktorům patří i vyšší výdaje na válku v Iráku a v Afghánistánu a naopak pokles daňových příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám