Hlavní obsah

USA porazily Čínu u WTO, mohou v zemi prodávat CD

Ženeva

Spojené státy vyhrály velký spor u Světové obchodní organizace. S Čínou se přely o to, aby mohli jejich výrobci na čínském trhu přes internet prodávat CD a DVD s hudbou a filmy a knihy. Dosud prodejci museli k prodeji využít čínských státních firem. WTO souhlasila s tím, že podobný princip porušuje obchodní pravidla.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nejlidnatější země světa podle WTO brání stahování hudby do počítačů a mobilních přehrávačů čínským zákazníkům přímou cestou.

Rozhodnutí je precedentní i pro další obory, například pro automobilový průmysl. Firmy, které chtějí v Číně obchodovat musí překonat velkou byrokratickou bariéru právě při jednání s místním zprostředkovatelem.

Na pozadí verdiktu je tlak na prezidenta Baracka Obamu, aby si obchodní pravidla s Čínou tvrdě vymohl. Mnoho demokratů v Kongresu obviňuje právě čínský obchod z rostoucího amerického obchodního deficitu a ze ztráty pracovních příležitostí v USA.

Rozhodnutí WTO padlo minulý měsíc, organizace ho ale nezveřejnila. Ve středu k tomu vydala dokument o 464 stranách, kde se objevují desítky dílčích verdiktů, které stížnosti velkých firem na Čínu podporují. Jde například o nahrávací společnosti EMI a Sony BMG nebo velká hollywoodská filmová studia Warner Bros., Disney, Paramount, Universal a 20th Century Fox.

Rozsáhlý verdikt ženevské organizace ale nepředstavuje stoprocentní vítězství Američanů. Patřičná komise dospěla například ke smíšeným závěrům na stížnost, že se čínská cenzura vztahuje na veškeré americké zboží, a na čínské nikoliv. Komise také dovolila, aby americké filmy směl po Číně rozesílat jen jeden ze dvou určených distributorů, což se u čínských snímků nepožaduje.

Reklama

Výběr článků

Načítám