Hlavní obsah

Oděvní podnik Prostějov loni prodělal více než miliardu

• Aktualizováno

Prostějovský Oděvní podnik (OP), který je největší oděvní firmou v Česku, loni vykázal rekordní ztrátu 1,085 miliardy korun po čistém zisku 13,7 miliónu korun v roce 2007. Tržby OP v roce 2008 meziročně klesly o zhruba 550 miliónů korun na 1,94 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy OP za rok 2008, která byla zveřejněna ve Sbírce listin.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předseda představenstva OP Milivoj Žák letos v květnu novinářům řekl, že oděvní firmu loni zasáhla odbytová krize. Tržby OP, jehož produkce míří z 80 procent na export, negativně ovlivnily také kurzové výkyvy a společnost se navíc musela potýkat s konkurencí, která využívá levnou pracovní sílu v Asii.

Auditorská firma BDO Prima CA ve výroční zprávě OP za rok 2008 upozornila na to, že vlastní kapitál OP v závěru loňského roku klesl na 27 procent hodnoty jeho základního kapitálu. OP byl podle výroční zprávy navíc ztrátový i na začátku letošního roku a od ledna do dubna jeho prodělek činil 145 miliónů korun.

Prostějovská firma zaměstnávala ještě na začátku loňského roku více než 3000 lidí a letos na jaře měla 2000 zaměstnanců. Firmu museli postupně opustit pracovníci poboček v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnanců mateřského závodu v Prostějově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám