Hlavní obsah

Benzín skokově podražil téměř o korunu

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Pozvolné výkyvy v cenách pohonných hmot během letošního léta jsou pryč, ceny se začínají měnit velmi rychle. Jen během jednoho dne nejprodávanější benzín Natural 95 podražil o 81 haléřů za litr. Cena motorové nafty poskočila během úterý téměř o čtyřicet haléřů.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Článek

Cena benzínu se několik týdnů houpala mezi 27 korunami až 28,70 Kč za litr. Nyní se však litr Naturalu 95 prodává podle společnosti CCS za 29,05 Kč, na této úrovni byl benzín naposledy na začátku července. Litr nafty se prodává za 26,53 Kč.

"Jednoznačně za to může ropa," vysvětlil zdražování analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Na světových trzích se totiž černé zlato v posledních týdnech drží nad hranicí 70 dolarů za barel. "V menší míře je zdražování způsobeno i korunou," dodal odborník. Vývoj české měny nenahrává motoristům, protože její kurz vůči dolaru oslabuje. Právě vývoj kurzu je pro nákup suroviny stejně tak důležitý jako cena ropy.

Podle Čermáka by se růst cen pohonných hmot měl ještě několik dní udržet. "Ke konci týdne by se to mělo uklidnit," uzavřel Čermák.

Proč ceny benzínu vystřelily vzhůru během jediného dne? Analytik tvrdí, že za tím rozhodně není kalkul a domluva pumpařů. Jednotlivé benzínky převážně od pondělí do středy doplňují své týdenní zásoby a nakupují nové pohonné hmoty, a tedy i mění ceny. A tentokrát zdražovaly.

Loni byl benzín mnohem dražší

Přestože v pohonné hmoty v Česku zdražují, zatím zdaleka nedosahují cen loňské úrovně. Loni na přelomu července a srpna stál litr Naturalu 95 kolem 32 korun. Nutné je však dodat, že ropa byla tehdy dvakrát tak drahá než letos. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám