Hlavní obsah

Průmysl eurozóny po květnovém růstu v červnu opět na sestupu

• Aktualizováno

Průmyslová výroba v červnu v zemích eurozóny po květnovém růstu, prvním po sedmi měsících propadů, opět klesla. Snížila se meziměsíčně o 0,6 procenta. Propadl i průmysl celé EU. Zatímco v květnu stagnoval, v červnu klesl o 0,2 procenta. O svém odhadu novináře informoval Evropský statistický úřad (Eurostat).

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

V květnu průmysl v unijních zemích platících eurem proti předcházejícímu měsíci vzrostl o 0,6 procenta. Meziroční pokles v červnu v eurozóně dosáhl 17 procent a v celé 27členné EU 15,6 procenta.

Mezi státy, z nichž jsou data dostupná, průmyslová výroba meziměsíčně rostla v deseti zemích, v sedmi propadla a v Německu stagnovala. Největší nárůst statistici hlásí z Irska (o 9,3 procenta), největší pokles naopak z Dánska, kde se průmyslová produkce v červnu snížila o 2,7 procenta.

V ročním srovnání průmyslová výroba propadla ve všech státech unie s dostupnými daty s jedinou výjimkou - v Irsku rostla o 2,6 procenta. Největší meziroční propad připadl Estonsku (o 30,1 procenta), Slovinsku s poklesem o 22,2 procenta a Itálii se snížením o 21,9 procenta.

Údaje za ČR ani Slovensko Eurostat neuvedl. Podle místních statistických úřadů průmyslová výroba v Česku v červnu meziročně klesla o 12,2 procenta po květnovém propadu o 22 procent, na Slovensku meziroční propad průmyslu v červnu zpomalil na 19,6 procenta z květnových 24,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Průmysl si po měsících hrůzy lehce ulevil

Po několikaměsíční sérii drastických propadů zmírnil v červnu tuzemský průmysl své špatné výsledky. Meziročně si pohoršil „jen“ o 12,2 procenta. V úterý to...

Výběr článků

Načítám