Hlavní obsah

Na svatbách lidé nešetří, za šaty a prstýnky utrácejí desetitisíce

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Svatba patří mezi nákladnější události v životě některých lidí. Za šaty a prstýnky jsou ochotni utratit desetitisíce korun. Zájem je i navzdory tendenci lidí více šetřit stále stejný a do svatebních salónů, které leccos zajistí a seženou, chodí stále stejně lidí jako v předešlých letech.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Cenové relace při půjčení dámských svatebních šatů se nejčastěji pohybují od pěti do 13 tisíc korun, tedy bez bot a dalších doplňků. Zakoupení či šití na zakázku přijde na desítky tisíc korun. Jen výjimečně lze sehnat levnější šaty.

„Největší zájem je o klasiku, tedy bílé šaty. Polovina dam si bere i závoj či klobouček nebo nějakou ozdobu,“ řekl Novinkám Tomáš Jelínek, provozovatel pražské salonu Ideál. Ten si účtuje za půjčení šatů jeden necelé čtyři tisíce korun. Ceny jsou nízké kvůli tomu, že rodina svůj podnik provozuje doma.

Naopak až třináct tisíc korun dají nevěsty za půjčení v pražském salonu Nevěsta. Podle majitelky Evy Macháčkové se však jedná o značkové španělské šaty. Zájemkyně si mohou i jednotlivé modely odkoupit, musí však počítat s cenou od 12 do 45 tisíc korun. Pánové tam za půjčení obleku zaplatí od 1500 do 4500 tisíce korun.

„Pánové jsou už dnes stejně nároční jako nevěsty, dříve to tak nebylo,“ komentovala Macháčková, podle které muži pečlivě vybírají, v čem na svatbu půjdou, a mnozí na této slavnostní události rozhodně nešetří.

S výběrem správných šatů by nevěsty rozhodně neměly otálet. Salony se shodují, že dámy si vybírají a zamlouvají šaty nejčastěji dva měsíce až půl roku před svatbou. Některé však zdůrazňují, že i na posledních chvíli si lze vybrat. Nejvíce svateb bývá tradičně mezi květnem až zářím.

O šití svatebních šatů není příliš velký zájem

Náročné nevěsty si mohou nechat svatební šaty ušít na míru. Bohaté šaty jsou však poměrně nákladné. Například krejčová Marie Kotrbová z Prahy Novinkám řekla, že naposledy šila bíle šaty s vlečkou. Šaty měly šněrování, zepředu byla klasická sukně a na prsou byly vyšité kamínky. Nevěsta za ně zaplatila 25 tisíc korun. Cena však kromě zpracování záleží i na látce. Zmíněné šaty byly z látky podobné saténu.

„Nejčastěji chodí vysoké nebo silné slečny, které na sebe šaty v salonu neseženou,“ vysvětlila.

Celkově však není o šití svatebních šatů tak velký zájem. Podle některých krejčových je to způsobené tím, že půjčení šatů je nejrychlejší řešení.

Prstýnky za tisíce, oznámení za pár korun

Svatební salóny často nabízejí budoucím manželům kromě ošacení i tisk svatebních oznámení či svatební prsteny. Lidé často utrácí kolem pěti tisíc korun za jeden prsten. Za tuto cenu lze však pořídit i pár prstenů.

Pořízení svatebních oznámení je ve srovnání s prsteny a šaty minimální investicí. „Máme 800 druhů oznámení. Jedno nejlevnější stojí 15 korun, nejdražší pak šedesát,“ vyčetla vedoucí plzeňského salónu Ornela Blanka Gemovová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám