Hlavní obsah

Letošní sklizně budou o desetinu nižší než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český statistický úřad zlepšil odhad letošní sklizně. Podle údajů zpracovaných k polovině července má být sklizeň základních obilovin meziročně nižší o 10,4 procenta a bude činit 6,72 miliónu tun zrna. V porovnání s červnovým odhadem to znamená zvýšení o 95 000 tun. Odhad sklizně řepky se proti červnu zvýšil o 0,4 procenta na jeden milión tun. Údaje signalizují, že přes proměnlivé počasí a zpoždění sklizně by ztráty měly být pouze lokální a úroda průměrná, uvedl dnes ČSÚ.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

Nižší úroda bude podle statistiků důsledkem poklesu osevních ploch základních obilovin o 0,5 procenta na 1,43 miliónu hektarů. Nižší než loni by měl být také jejich hektarový výnos, a to o téměř deset procent na 4,71 tuny z hektaru.

"Přestože se sklizeň odhadovaných plodin v porovnání s loňským úrodným rokem očekává nižší, nejnovější statistická čísla ukazují, že z dlouhodobějšího hlediska půjde o sklizeň spíše průměrnou," uvedl ČSÚ. Nejvyšší pokles úrody je signalizován u žita, jehož odhadovaná sklizeň 160 000 tun je oproti loňsku nižší o bezmála čtvrtinu.

U pšenice je předpoklad sklidit 4,17 miliónu tun, tedy v porovnání s loňským rokem o 9,9 procenta méně. U ječmene celkem se odhaduje úroda nižší o 10,7 procenta, a to přes dva milióny tun. Hektarový výnos pšenice ozimé je odhadován na 5,07 tuny (loni 5,88 tuny), ječmene jarního na 4,30 tuny (loni 4,64 tuny) a žita 4,15 tuny (v loňském roce 4,83 tuny). 

Reklama

Výběr článků

Načítám