Hlavní obsah

Stát rozdal náhradní mzdy propuštěným z porcelánek

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První sto šest z celkových zhruba dvanácti set někdejších zaměstnanců zkrachovalých porcelánek Karlovarský porcelán a Concordia dostalo v pondělí 10. srpna od státu náhradu nevyplacených mezd.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

„Šest z celkových více než devadesáti miliónů korun jsme již žadatelům o náhradu nevyplacených mezd zaslali, takže by je měli mít na účtech,“ uvedl ředitel karlovarského úřadu práce Kamil Řezníček.

„Celkem 4,2 miliónu korun jsme poslali na bankovní účty žadatelů a dalších 417 tisíc korun poštovní složenkou, jak si přáli v dotazníku při podávání žádosti,“ dodal Řezníček s tím, že zbylá část platby do šesti miliónů korun jsou odvody státu za zaměstnance.

V současné době je podle Řezníčka zaevidováno celkem dvanáct set žádostí o výplatu náhrad mezd. Například zkrachovalý Karlovarský porcelán zaplatil svým zaměstnancům naposledy polovinu mzdy v měsíci prosinci minulého roku. Až na jaře se pak lidé dočkali pomoci od města Karlovy Vary a půjčky od kraje. Část z nich je nyní zpět v práci poté, co podniky převzali v insolvenčním řízení noví vlastníci.

Podle Řezníčka další vlna žadatelů dostane náhradu mzdy od státu během dvou tří dnů. „Musíme každou žádost ověřovat a to není časově jednoduché,“ vysvětloval Řezníček, proč jde vyplácení náhrad postupně. „Zatím jsme žádnou žádost nezamítli,“ dodal s tím, že celkem čeká na někdejší zaměstnance porcelánek více než 90 miliónů korun. „Uvolňovat je budeme po částech, jak budou schvalovány žádosti,“ dodal.

Žádosti podle něj stále přibývají. „Už to ale není tak masivní, jako na prvopočátku,“ uvedl s tím, že žádosti je možné podávat až do 21. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám