Hlavní obsah

ČNB srazila úrokové sazby téměř na dno, níže nikdy nebyly

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní úroková sazba klesla na 1,25 procenta, což je vůbec nejnižší hodnota, na jaké kdy sazby byly. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"Poslední posilování koruny a zhoršení makroekonomických dat, pravděpodobně přesvědčily centrální bankéře k tomu, aby ještě jedno snížení sazeb provedli," uvedl Michal Brožka z Raiffeisenbank. Podle něj sazby už více klesat nebudou. Předpokládá, že peníze porostou až příští rok.

Banky s úvěry zřejmě nepohnou

Od základní míry se odvíjejí sazby, za které půjčují banky peníze svým klientům. V posledních měsících ale ústavy svou politiku změnily a na kroky ČNB výši sazeb nevázaly. Banky naopak úvěry spíše zdražily. Tzv. repo sazba centrální banky je totiž pouze jedním z faktorů ovlivňujících konečné úroky, větší roli momentálně hraje ochota či spíše neochota bank peníze levně půjčovat.

Banky se totiž obávají nárůstu klientů, kteří nebudou splácet své úvěry, a proto se dá čekat, že tvrdé podmínky pro získání úvěrů a hypoték budou platit dál.
Tomáš Volf, , analytik společnosti Citco

"Banky se totiž obávají nárůstu klientů, kteří nebudou splácet své úvěry, a proto se dá čekat, že tvrdé podmínky pro získání úvěrů a hypoték budou platit dál," uvedl analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Zprávu vnímají pozitivně podnikatelé. Snížení úvěrů by mělo oslabit korunu. "Doufáme že snížení úrokové sazby přinese kýžený efekt v podobě oslabení koruny a tím pádem i oživení exportu díky cenové konkurenceschopnosti," uvedl pro ČTK prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Podle něj bude mít krok dobrý vliv i na podnikové finance, ale jen pokud banky zareagují a zlevní úvěry.

V Evropě jsou sazby na procentu

O úrocích ve čtvrtek rozhodovala i Evropská centrální banka. Ta je nechala v jednoprocentní výši, což je taktéž nejnižší hodnota, o níž kdy tato centrální banky rozhodla.

Podle jejího prezidenta Jeana-Clauda Tricheta banka od nízké sazby očekává rozjezd v poskytování úvěrů a zlepšení ekonomiky zemí eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám