Hlavní obsah

Kvalita benzínu u pump se na jaře zhoršila, ČOI ale hřešící firmy bude dál tajit

Právo, Martin Procházka

Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla v květnu a červnu další kontroly kvality vzorků benzínu a nafty prodávaných u tuzemských čerpacích stanic. V červnu nevyhovělo pět procent vzorků, v květnu dokonce deset procent. V lednu to bylo "jen" 2,5 procenta. ČOI dlouhodobě odmítá sdělit, které čerpací stanice hřeší.

Článek

"Výše nekvality u pohonných hmot není problém, který by způsoboval škodu na majetku vysoké hodnoty a ohrožoval zdraví," řekla Právu ředitelka ČOI Jana Příhodová.

ČOI přitom v minulých dnech zveřejnila solární studia, jejichž záření překračuje povolenou míru. Odvolala se na zveřejnění vědecké studie. V případě solárií jde prý o zdraví, a tudíž je na místě názvy zveřejnit.

Špatný benzín nebo nafta mohou poškodit auto

Načerpáním nekvalitních pohonných hmot může přitom řidiči vzniknout škoda ve výši desítek tisíc korun. "Třeba použitím nafty s příměsí topného oleje může dojít k poškození vstřikovacího čerpadla, které stojí 45 000 Kč. Případné čištění palivového systému a výměna filtru vyjde asi na dva tisíce korun. Pokud by se poškodil katalyzátor, znamenalo by to náklady kolem 30 000 Kč,“ řekl již dříve Právu garanční technik hodonínského servisu Vista car Libor Fiala.

Podle Příhodové ale žádný ze soudních znalců nikdy nedal do souvislosti nekvalitní pohonné hmoty s poruchami aut. "Pokud u pumpy načerpáte nekvalitní pohonné hmoty, tak od té stanice vůbec neodjedete,“ tvrdí ředitelka. Jak prohlásila, ČOI se drží toho, že správní řízení s firmou, která špatné palivo prodávala, je neveřejné.

Kdyby se výsledky kontrol kvality pohonných hmot zveřejnily, vždy půjde o informaci, která spotřebitele nebude informovat o aktuální situaci, ale o stavu minimálně několik měsíců zpětně.
mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková

V květnu nevyhověla desetina

Inspektoři ČOI odebrali letos v červnu u čerpacích stanic v ČR 128 vzorků pohonných hmot a jakostním požadavkům nevyhovělo šest z nich.

Normy nesplňovaly dva z 53 kontrolovaných vzorků automobilových benzínů, u kterých odborníci zjistili nevyhovující obsah síry a tlak par. Testy neprošly také čtyři z 59 vzorků motorových naft, u nichž byl odhalen vyšší obsah síry, špatná destilační zkouška, či nevyhovující bod vzplanutí. U stlačeného zemního plynu LPG v červnu ČOI žádné závady nezjistila.

Nejlépe letos dopadly kontroly v lednu, kdy nevyhovělo normám jen 2,5 procenta vzorků. Nejhorší výsledek ČOI naopak zaznamenala v květnu. Tehdy odborníci zjistili závady u 9,2 procenta odebraných vzorků pohonných hmot.

Podle serveru petrol.cz navíc inspekce snížuje počty kontrol. Loni odebrala téměř 2500 vzorků, letos má v plánu odebrat jen 1800, z toho velkou část už vyčerpala. V následujících měsících tedy v počtu odebraných vzorků zřejmě poleví. Například v dubnu inspektoři odebrali 279 vzorků, v červnu 128 vzorků, přesto bylo hříšníků víc.

Rozhodnutí ČOI nezveřejňovat názvy pokutovaných čerpacích stanic kritizuje zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová i protikorupční organizace. Zatím bezvýsledně. Jména pokutovaných sítí čerpacích stanic se tak má motoristická veřejnost šanci dozvědět zřejmě jen v případě, že se pumpaři s výsledkem správního řízení nesmíří a jejich odvoláním se bude zabývat Nejvyšší správní soud. Ten totiž všechna svá rozhodnutí zveřejňuje.

Zemědělská inspekce hříšníky zveřejní

Zatímco Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) bude od příštího roku zveřejňovat zjištěné závady v kvalitě potravin u obchodních řetězců. Česká obchodní inspekce její příklad následovat nechce. "V případě zjištění SZPI se jedná o přímý vliv na zdraví spotřebitelů. Potravinářská inspekce tak má podle zákona o obecné bezpečnosti výrobků veřejnost informovat,“ uvedla k tomu Příhodová.

Jak ředitelka zdůraznila, ČOI v souladu s tímto principem informovala už dříve o škodlivosti některých hraček a v tomto týdnu zveřejnila na svých internetových stránkách jmenovitý seznam osmi solárií, v nichž byly při kontrole zjištěny vážné nedostatky.

Která solária překročila pro měření ČOI limit
soláriumčíslo kabinyvýkon
Solárium GMF Aquapark, Čestlice10,39 W/m2
Cosmetic studio EM, Pardubice50,71 W/m2,
Solárium Prosek, Praha 940,81 W/m2
Cosmetic studio EM, Pardubice10, 41 W/m2
Studio Eleganc, Praha 1010,71 W/m2
Daniel Grubl, Plzeň10,91 W/m2
Studio Visage, Plzeň10,55 W/m2
Solárium Consol, Praha 1020,76 W/m2
zdroj: ČOI

MPO s postupem inspekce souhlasí

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), pod nějž Česká obchodní inspekce spadá, s nezveřejňováním prodejců nekvalitních pohonných hmot souhlasí.

"Stanovisko ČOI jsme potvrdili. Když inspekce odhalí prodej nekvalitního benzínu či nafty, uloží pokutu. Zveřejnění konkrétní čerpací stanice spotřebiteli nepomůže. U velkých čerpacích stanic se totiž nádrže obměňují denně nebo několikrát týdně. Vyhodnocení vzorků ale trvá déle, takže v té době už čerpací stanice může prodávat pohonné hmoty v předepsané kvalitě,“ řekl ve středu Právu mluvčí MPO Tomáš Bartovský.

ČOI ujišťuje, že je připravena zveřejňovat veškerá pravomocná rozhodnutí. Řízení s provozovatelem pumpy, který prodává nekvalitní palivo, může ovšem podle mluvčí ČOI Kamily Juhaňákové trvat až rok.

"Přestože v žádném případě nezpochybňujeme práci svých inspektorů, ponecháváme pro jednotlivé podnikatelské subjekty ústavou zaručené právo odvolat se k soudu. Kdyby se tedy výsledky kontrol kvality pohonných hmot zveřejnily, vždy půjde o informaci, která spotřebitele nebude informovat o aktuální situaci, ale o stavu minimálně několik měsíců zpětně. A to by mělo minimální vypovídací schopnost,“ argumentuje Juhaňáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám