Hlavní obsah

Toyota vykázala čtvrtletní ztrátu, ale zlepšila výhled

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světová automobilka Toyota Motor v prvním finančním čtvrtletí hospodařila s čistou ztrátou 77,8 miliardy jenů (téměř 15 miliard Kč) po zisku 353,7 miliardy jenů před rokem. Oznámila to firma, která se podobně jako konkurenti potýká se slabou poptávkou. Zlepšila však celoroční výhled díky rozsáhlému snižování nákladů a vládním opatřením na podporu prodeje automobilů.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Článek

Na provozní úrovni automobilka ve čtvrtletí končícím v červnu prodělala 194,9 miliardy jenů. Zaznamenala tak již třetí provozní ztrátu za sebou. Ztráta však byla nižší, než očekávali analytici, napsala agentura Reuters.

Tržby společnosti ve čtvrtletí klesly o 38 procent na 3,8 biliónu jenů kvůli slabšímu prodeji téměř ve všech regionech, včetně Severní Ameriky, Evropy, Japonska a zbytku Asie. "Ačkoli jsme byli schopni dosáhnout určitého zlepšení v rámci snahy o snížení nákladů, pokles prodeje vozidel a růst japonského jenu měly tvrdý dopad na naše zisky," uvedla společnost.

Toyota již dříve oznámila, že její prodej se v prvním kalendářním pololetí propadl o 26 procent na 3,56 miliónu vozů. Firma tak sice zůstala jedničkou na světovém automobilovém trhu, amerického konkurenta General Motors nicméně v prodeji předstihla pouze o zhruba 10 000 vozů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám