Hlavní obsah

ČEZ ujišťuje: Šéf nikomu nic neplatil

Právo, jov

Šéf elektrárenského gigantu ČEZ Martin Roman ve čtvrtek prostřednictvím firemní mluvčí Evy Novákové vysvětloval svoji dovolenou v italském Toskánsku. Mluvčí uvedla, že Roman nikomu žádnou dovolenou neorganizoval, neplatil, ani ji netrávil s nikým jiným než se svou rodinou. V setkání lidí, kteří si pro dovolenou vybrali stejný region, nevidí nic podezřelého a neetického.

Foto: Martin Peška, ČTK

Generální ředitel ČEZu Martin Roman

Článek

„Martin Roman jezdí do Toskánska na dovolené již několik let. Již loni byl ve stejném termínu na stejném místě a při odjezdu si objednal pronájem stejného domu i na příští léto. Svůj pobyt v Itálii s nikým nekoordinoval a neplánoval, dovolenou trávil se svou rodinou,“ uvedla v prohlášení Nováková.

Jen prý využil nabídku

Podle ní pro jeden z dnů využil Roman nabídku exministra dopravy Aleše Řebíčka na výlet na jeho lodi. „Aleš Řebíček ho k lodi doprovodil, ukázal mu, kde parkuje, a představil ho řidiči, výletu se již neúčastnil. Při nastupování na loď krátce potkal Mirka Topolánka a další známé, kteří nastupovali do sousedních lodí,“ doplnila.

Přidělování povolenek energetickým společnostem není žádným dárkem společnosti ČEZ, za který by společnost měla někomu prokazovat vděčnost (mimochodem ani Topolánek, ani Řebíček pro povolenky nehlasovali).
Eva Nováková, mluvčí ČEZ

Podle mluvčí ČEZ není překvapující, že se na jednom místě sešlo více lidí, protože se podle ní „jedná o velmi příjemné místo u moře, které je v dojezdové vzdálenosti od Prahy“. Srovnala to s tím, že „podobně se lidé v zimě scházejí ve Špindlerově Mlýně, aniž by se dopředu domlouvali“.

„Martin Roman tedy žádnou dovolenou nikomu neorganizoval, neplatil, ani svou dovolenou netrávil s nikým jiným než se svou rodinou. V setkání lidí, kteří si pro svou dovolenou vybrali stejnou část Itálie, nevidíme nic podezřelého či dokonce neetického,“ sdělila Nováková.

Johanes prý nelobuje v Česku, ale v zahraničí

Ta se vyjádřila i k lobbistovi Vladimíru Johanesovi, který byl k vidění ve společnosti místopředsedy ČSSD Milana Urbana. „Vladimír Johanes pracuje pro skupinu ČEZ především v oblasti zahraničních akvizic. Není tedy žádným lobbistou ČEZ v ČR a také neměl nic společného s projednáváním transpozice evropské směrnice o povolenkách do českého práva,“ uvedla.

Nováková se vyjádřila i ke spekulacím ohledně vděku ČEZ za přidělení povolenek. „Přidělování povolenek energetickým společnostem není žádným dárkem společnosti ČEZ, za který by společnost měla někomu prokazovat vděčnost (mimochodem ani M. Topolánek, ani A. Řebíček pro povolenky nehlasovali),“ sdělila Nováková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám