Hlavní obsah

Ruzyňskému letišti ubylo pasažérů

• Aktualizováno

Pražské letiště Ruzyně odbavilo za pololetí 5,1 miliónu pasažérů, což je meziročně o 13,5 procenta méně. Počet vzletů a přistání klesl o necelých deset procent. Oproti propadu na začátku roku se situce ve druhém čtvrtletí zlepšila. Uvedla to mluvčí letiště Eva Krejčí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Pokles v prvním čtvrtletí činil téměř 18 procent, od dubna do konce června se zpomalil na necelých 11 procent. "S příchodem letních měsíců jsme zaznamenali zlepšení a nadále očekáváme zpomalení poklesu ve vývoji provozních výkonů," uvedl vrchní ředitel letiště pro obchod a provoz Jiří Pos.

Podle Pose krize a všeobecný útlum poptávky po létání vyvolaly redukci nabízených letů a sedačkové kapacity především počátkem roku. Trend byl patrný především u nízkonákladových dopravců a charterů.

Zatímco počet přepravených cestujících na linkách síťových dopravců meziročně poklesl o 11,5 procenta, na letech takzvaných low cost dopravců bylo zaznamenáno snížení 16 procent a na charterových letech 20 procent. Podíl přestupujících pasažérů vzrostl v pololetí meziročně o dva procentní body na 20,5 procenta.

Nejvíce cestujících využilo linek do či z Velké Británie (681 721), Německa (488 022) a Itálie (42 .801). Nejpopulárnějšími destinacemi byly tradičně Paříž/Charles de Gaulle (240 733 cestujících), následovaná Frankfurtem (203.557) a Londýnem/Heathrow (198 928).

Reklama

Výběr článků

Načítám