Hlavní obsah

Česko se každou vteřinu zadlužuje o 6342 korun

– Praha
Novinky, toh

Na konci letošního roku by se měl veřejný dluh Česka pohybovat kolem 1,3 biliónu korun. Každou vteřinu se tak stát zadlužuje o 6342 korun. Důvodem je zejména propad daňových příjmů a laxní přístup k úsporám. Uvedl to analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Článek

Podle něj by tak veřejný dluh mohl Česko opět v budoucnu stáhnout do recese, tedy ekonomického útlumu, ve kterém se země nachází v současnosti. Vývoj ekonomiky by pak na křivce připomínal písmeno W.

„Představme si to písmenko jako symbol vývoje ekonomiky. Tedy sešup dolů  - recese - oživení - zpátky do recese - a opožděný návrat ke skutečnému růstu. Jinými slovy, že ty dluhy by nás mohly v příštím nebo přespříštím roce znovu srazit do recese,“ upozornil Michl.

Dodal, že by ministrům doporučil používat hlavně mozek. „Je potřeba pochopit, že jsme v nové realitě. To, na co jste byli zvyklí se již opakovat nebude. Je třeba se změnit. Začít od píky. Postavit tuto ekonomiku na kapitálu,“ uzavřel Michl.

Původně bylo na letošní rok vypočteno, že dluhové hodiny Česka se „otáčejí“ rychlostí 5705 korun za vteřinu. Na serveru verejnydluh.cz se však počítadlo již pohybuje rychlostí 6342 korun za vteřinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Fischerova vláda rekordně zadluží zemi

Až 209 miliard korun by měl činit schodek státního rozpočtu na příští rok. V úterý to uvedl premiér Jan Fischer po schůzce s prezidentem Klausem. Zadlužení...

Výběr článků

Načítám