Hlavní obsah

Obama předal americkým firmám elektromobily na podvozcích Avie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý před washingtonským Kapitolem předal šesti americkým firmám elektrické nákladní vozy s kabinou a na podvozku české automobilky Avia. Zavedení těchto aut s nulovými emisemi je americkou administrativou vnímáno jako jeden z průlomových kroků v nákladní automobilové dopravě pro města, řekl mediální zástupce Avie Tomáš Zdechovský.

Článek

"Americká administrativa se právě v době krize chce zaměřit na ekologický pohon vozidel. Je to počátek nového vývoje akumulátorů a elektrických motorů a je to nová generace dopravy ve městech," řekl Zdechovský. Obama podporuje alternativní zdroje energie dlouhodobě mimo jiné i kvůli snaze snížit závislost USA na dovozech ropy.

Auta ve Washingtonu převzali například zástupci nápojové firmy Coca Cola a telekomunikační AT Vozy pod názvem Newton postavila britská společnost Tanfield a americká firma Smith, jejíž název bude na přední masce aut. Tanfield Group zároveň už více než pět let spolupracuje při dodávkách elektrických vozů do Velké Británie.

Česká premiéra bude v září

Avia elektrické vozy slavnostně představí v Česku v září, řekl Zdechovský s tím, že v posledních týdnech firma zaznamenala o tyto vozy v tuzemsku zvýšený zájem.

Kromě spolupráce na výrobě elektromobilů vyrábí Avia vozidla vybavená motory Cummins, která mohou mít tři typy sklopných kabin a až 40 druhů nástaveb pro nejrůznější účely využití. Důležitými exportními trhy firmy kromě Británie jsou Irsko, Francie a Nizozemsko.

Avia se podle Zdechovského spolupodílí i na vývoji prototypu elektrického autobusu. "Pro Avii je to obrovská příležitost podílet se na projektu, který je světový a patří k nejmodernějším technologiím na světě," dodal.

Avia vyrábí nákladní vozy střední třídy. Firmu vlastní indická skupina Ashok Leyland, loni vyrobila 474 vozů, což je o třetinu méně než v roce 2007. Prodej firmě v loňském roce klesl o 18 procent na 583 aut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám