Hlavní obsah

Fischerova vláda rekordně zadluží zemi

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Až 209 miliard korun by měl činit schodek státního rozpočtu na příští rok. V úterý to uvedl premiér Jan Fischer po schůzce s prezidentem Klausem. Zadlužení země se tak nadále prohlubuje závratným tempem, a to zejména kvůli hospodářským problémům, které trápí celý svět. Na letošní rok byl schválen schodek ve výši 38,8 miliardy korun, bude však mnohem vyšší, už na konci června byl 68 miliard.

Článek

„Předpokládaný schodek rozpočtu, který vychází na 209 miliard korun, jsem samozřejmě nesmlčel,“ sdělil Fischer po jednání s prezidentem Václavem Klausem, o čem mimo jiné hovořili.

Vláda má jen malé možnosti, jak s rozpočtem manipulovat. Osmdesát procent výdajů tvoří ty, které stanoví zákony, většinou jdou na sociální dávky a platy státních zaměstnanců. Je tak možné ořezávat jen ty nemandatorní, což jsou především investice, například do silnic. 

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus s premiérem Janem Fischerem.

Od začátku roku se výhled pro státní rozpočet zhoršoval. Naposledy se počítalo se schodkem pro příští rok kolem 160 miliard korun, přičemž ministr financí Eduard Janota již dříve řekl, že by schodek neměl překročit 170 miliard korun. [celá zpráva]

Změny jsou kvůli temnějším předpovědím vývoje českého HDP. Zatímco na jaře ministerstvo financí počítalo s poklesem o 2,3 procenta, nyní je to 4,3 procenta.

„Řekl jsem prezidentovi, že očekáváme prognózu České národní banky, která by měla být k dispozici příští čtvrtek. Uvidíme, jestli do našich úvah vnese ještě nějaký korekční člen nebo nikoli,“ dodal Fischer.

Hrozí zvýšení daní

Už v pondělí ministr financí naznačil, že schodek přesáhne 200 miliard, a to již v letošním roce. "Vývoj se vymyká reálným očekáváním. Musíme přijmout opatření v bilanci rozpočtu," uvedl Janota v pondělním pořadu České televize Události, komentáře.

Podle Janoty je možné do rozpočtu zasáhnout několika způsoby, jedním je omezit výdaje, například ministerstva by mohla dostat méně peněz na hospodaření. Tím by se však v rozpočtu ušetřilo jen řádově v jednotkách miliard korun.

Ministr však nevyloučil, že by se mohly navýšit například DPH či stropy pro platbu pojištění.

Klaus: údaje ministerstva jsou hrozivé

Prezident Václav Klaus míní, že zhoršený makroekonomický výhled je důvodem k plošným rozpočtovým škrtům na všech ministerstvech. Klaus, ekonom, bývalý premiér a ministr financí, to řekl novinářům po schůzce s premiérem Janem Fischerem. Nové údaje ministerstva financí, které spočetlo, že bez zásahů by byl schodek asi 209 miliard korun, označil prezident za hrozivé, jak uvedla ČTK.

"Já myslím, že nezbývá v dnešní době než volit něco jako - použiji neoficiální termín - paušální řešení," zdůraznil prezident. Všechna ministerstva by měla podle něj své výdaje snížit o několik procent. "Nevím, o kolik, o tom ať si rozhodne vláda. Ale myslím, že tahle mimořádná situace k něčemu takovému volá," poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám