Hlavní obsah

Všichni klienti zkrachovalé Tomi Tour jsou z dovolené zpátky v Česku

Všichni klienti zkrachovalé CK Tomi Tour jsou z dovolené zpátky v České republice. Patnáct minut po půlnoci dnes přiletělo na pražské letiště Ruzyně z Egypta letadlo Českých aerolinií se 115 rekreanty, kteří jako poslední zůstávali v zahraničí. Uvedla to mluvčí aerolinií Hana Hejsková.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Článek

Tomi Tour skončila v pátek 17. července, údajně kvůli chybějící hotovosti. Klienti zůstali hlavně na španělských ostrovech, v Turecku a v Egyptě. Návrat téměř 3400 lidí do vlasti hradila slovenská pojišťovna Union, celkové náklady vyčíslila na 19 miliónů korun. Celkem se uskutečnilo 24 letů, z Chorvatska a Itálie přivezlo rekreanty 11 autobusů.

Pojišťovna nyní provádí v Tomi Tour audit, který má ukázat, zda byl pro oznámení škodné události důvod. Od výsledků auditu se bude odvíjet nárok na náhradu škody dalších klientů, kteří si koupili zájezd a nemohli na něj odjet.

Podle obchodního ředitele Tomi Tour Václava Fischera je takových lidí 14 000, pojišťovně se zatím přihlásilo 10 000 lidí. Pojišťovna Union si sice příslušné seznamy přímo od Tomi Tour vyžádala , cestovní kancelář ale zatím dodala pouze soupis 3800 klientů.

"Po vyčíslení celkových závazků CK Tomi Tour bude možné určit výšku zálohy odškodného pro klienty a rovněž i výšku celkového pojistného plnění," uvedla mluvčí pojišťovny Judita Smatanová. Kancelář je pojištěna na částku 235 miliónů korun.

Tomi TOur má majetek v hodnotě 5,5 miliónu korun

Majitel kanceláře Lubomír Popelář minulý týden neúspěšně žádal pražský městský soud o zahájení insolvenčního řízení. Nyní u soudu leží druhý Popelářův návrh. Dle přiloženého soupisu má Tomi Tour majetek v hodnotě 5,5 miliónu korun, z toho však tvoří 3,5 miliónu pohledávky.

Tomi Tour

Společnost Tomi Tour vlastní ze dvou třetin sedmačtyřicetiletý podnikatel Lubomír Popelář, třetinu vlastní berlínská TOMI TOUR, Gmb. Patří mezi deset největších tuzemských cestovních kanceláří. Loni jejích služeb využilo asi 50 000 lidí.

Reklamní tváří cestovní kanceláře byl známý podnikatel v cestovním ruchu a bývalý senátor Václav Fischer, který je podle dostupných informací i marketingovým ředitelem společnosti.

Společnost byla v srpnu 2001 zapsána do obchodního rejstříku jako INSPIRITUAL, s. r. o.; v roce 2003 krátce fungovala jako Cestovní agentura TOMI, s. r. o., v listopadu téhož roku se přejmenovala na TOMI TOUR, s. r. o. Základní kapitál činí 210 000 korun. Od listopadu 2008 sídlí v Praze, do té doby měla sídlo v Brně.

Hospodařením Tomi Tour se zabývá policie. Objevily se například informace, že kancelář inkasovala peníze od klientů a partnerů do poslední chvíle, ačkoliv bylo jasné, že se zájezdy neuskuteční. Fischer podle svých slov do poslední chvíle věřil, že konec odvrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám