Hlavní obsah

Ceny chat a chalup se otřásají, rekreační bydlení zlevňuje

Novinky, Tomáš Holý

Koupit si chatu nebo chalupu v Česku vyjde letos mnohem levněji než před rokem. Kromě bytů totiž v současnosti padají i ceny rekreačních zařízení. Podle odborníků oslovených Novinkami se ceny chat a chalup snížily za poslední rok až o dvacet procent.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Chat a chalup se prodává málo. Propad je plošný, ceny šly dolů určitě o dvacet procent za poslední rok,“ řekl Novinkám ředitel společnosti Central Europe Holding Jiří Pácal s tím, že nevětší propad je u horských apartmánů, o které byl velký zájem před lety, nyní se moc neprodávají.

Kromě rekreace se mnoho chat a chalup v příměstských oblastech mění na trvalé bydlení. Podle Pácala také oživuje trh s pronájmy těchto zařízení.

Zlevňování potvrdila i Jana Miklasová, jednatelka realitního portálu, který se zabývá prodejem chat. „Podle mých zkušeností ceny určitě klesají. Všude je slyšet, že krize se dotkla i realit, což je samozřejmě pravda, proto nelze ceny šponovat a lidé, kteří prodávají své nemovitosti, jdou s cenou raději dolů, pokud již se rozhodli nemovitost prodat,“ vysvětlila Miklasová.

Stále táhnou hory a blízkost koupání

Mezi nejvyhledávanější oblasti pro koupi chaty nadále patří horské oblasti, ale také například Posázaví, jižní Čechy, Český ráj či Křivoklátsko. Nemovitosti určené na rekreaci nemusí být nutně drahé, dají se pořídit zhruba i například za 300 tisíc korun, ale majitelé musí počítat s nepříliš kvalitním zázemím.

Miklasová upozornila, že lidé se často zajímají o koupi zahrad s nějakou chatičkou. „Za tímto zvýšeným zájmem o chaty paradoxně možná může ekonomická krize, kdy lidé hledají levnější způsoby trávení volného času, zároveň investují do svého,“ uzavřela Miklasová.

Lepší chata, například s kvalitním zázemím, tedy vodou, kanalizací a elektřinou se dá pořídit v průměrů zhruba od 800 tisíc až za 1,5 miliónu korun. V takové nemovistosti se dá většinou i trvale bydlet.

„Poptávka je po lokalitách v horských střediscích nebo v blízkosti vody s možností koupání a v rozumné dojezdové vzdálenosti od města. Takové objekty - pokud jsou nabízeny za odpovídající cenu - jdou na dračku. Naopak není poptávka po velkých gruntech, které jsou velmi náročné na provoz. A na druhé straně není zájem ani po nezasíťovaných srubech bez moderního zabezpečení - elektrikou počínaje a kultivovanou možností osobní hygieny konče. Největší poptávka je o chaty a chalupy se základním zabezpečením do půl miliónu korun,“ uvedl ředitel realitní společnosti AAA Byty Aleš Budín s tím, že podle něj chaty a chalupy nezlevňují, ceny prý pouze stagnují.

„Skutečně pěkná chata, kvalitativně na hranici s rodinným domkem v lokalitě Krásné pole v Moravskoslezském kraji, k celoročnímu bydlení, zděná - 950 tisíc korun. Naopak nezrekonstruovaná chata bez kvalitního zázemí na Zlínsku je už za 330 tisíc. A do třetice chata v okolí Špindlerova Mlýna i bez luxusního zázemí se kupuje za 1,5 miliónu korun,“ doplnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám