Hlavní obsah

Soud odmítl vyhlásit insolvenci Tomi Tour

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pátek odmítl návrh na vyhlášení insolvence cestovní kanceláře Tomi Tour, která ukončila činnost před týdnem. Navrhovatel podle soudu srozumitelně neuvedl potřebné skutečnosti.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Pobočka cestovní kanceláře Tomi Tour ve Zlatnické ulici v Praze

Článek

"Dlužník ve svém návrhu neuvedl srozumitelně skutečnosti, které osvědčují úpadek a z insolvenčního návrhu není dále patrno, čeho se jím navrhovatel domáhá. Vzhledem k tomu, že pro uvedené nedostatky návrhu nelze pokračovat v řízení, soud insolvenční návrh dlužníka... bez dalšího odmítl," uvádí se v odůvodnění.

 Proti usnesení se lze odvolat do 15 dnů k Vrchnímu soudu v Praze.

 Tomi Tour ukončil činnost před týdnem. Otazník se vznáší nad výší náhrad, kterou obdrží klienti za zakoupené a neuskutečněné zájezdy. Přes řadu ujištění kancelář stále nedodala slovenské pojišťovně Union potřebný seznam prodaných zájezdů. Ústav tak podle své mluvčí Judity Smatanové nemá představu, kolik peněz se lidem vrátí.

"Podle posledních informací začala CK Tomi Tour ve čtvrtek 23. července pracovat na přípravě seznamu klientů a prodaných zájezdů, které Union pojišťovna potřebuje k výplatě odškodného klientům. Aby bylo možné začít s výplatou náhrad klientů, kteří nevycestovali, je nevyhnutelné prokázat deklarovaný úpadek CK Tomi Tour ke konkrétnímu datu," uvedla Smatanová s odvoláním na e-maily od CK. Zároveň vyjádřila rozčarování nad způsobem a nedostatečností komunikace ze strany Tomi Tour.

Na 14 000 předplatitelů

Jak ve středu uvedl obchodní ředitel Tomi Tour Václav Fischer, zájezd má předplaceno zhruba 14 000 lidí, v penězích jde o necelých 160 miliónů korun. Podle Fischera dostanou všichni klienti zpět své peníze v plné výši. Kancelář je pojištěna na částku 235 miliónů korun.

Podle Smatanové však odškodnění v plné výši není jisté. "Oficiálně ta čísla nemůžu potvrdit, dokud nedostaneme podklady od cestovní kanceláře," uvedla mluvčí. Velkou sumu peněz navíc stojí repatriace klientů, kteří zůstali v zahraničí. Celkem jde o více než 3200 rekreantů a zhruba 15 letů.

Tomi Tour

Společnost Tomi Tour vlastní ze dvou třetin sedmačtyřicetiletý podnikatel Lubomír Popelář, třetinu vlastní berlínská TOMI TOUR, Gmb. Patří mezi deset největších tuzemských cestovních kanceláří. Loni jejích služeb využilo asi 50 000 lidí.

Reklamní tváří cestovní kanceláře byl známý podnikatel v cestovním ruchu a bývalý senátor Václav Fischer, který je podle dostupných informací i marketingovým ředitelem společnosti.

Společnost byla v srpnu 2001 zapsána do obchodního rejstříku jako INSPIRITUAL, s. r. o.; v roce 2003 krátce fungovala jako Cestovní agentura TOMI, s. r. o., v listopadu téhož roku se přejmenovala na TOMI TOUR, s. r. o. Základní kapitál činí 210 000 korun. Od listopadu 2008 sídlí v Praze, do té doby měla sídlo v Brně.

Pojišťovna zároveň pomocí českých auditorů zkoumá skutečný stav financí "cestovky". "Prověřujeme účetnictví, ten úpadek se musí dokázat. Jejich vyhlášení je jedna věc a druhá věc je, že musí být prokázané, že k insolvenci skutečně došlo," uvedla Smatanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám