Hlavní obsah

Češi i v létě nejčastěji kupují na splátky televize a DVD

Češi i v letních měsících nejčastěji nakupují na splátky takzvanou černou elektroniku, tedy televizory, DVD přehrávače či Hifi soupravy. Následují počítače a notebooky, dále pak mobilní telefony. V létě roste výrazně zájem i o bazény, sportovní vybavení či zahradní techniku. Vyplývá to z ankety mezi největšími firmami na trhu.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Kromě televizí a DVD přehrávačů je velký zájem o počítače a notebooky.

Článek

"České domácnosti uskutečnily za poslední měsíce tohoto roku nejvíce nákupů na splátky v oblasti elektroniky. Jde zejména o černé elektro, osobní počítače či notebooky a mobilní telefony. V meziročním srovnání pak toto zboží nevybočuje ze standardu," uvedl ředitel obchodní správy společnosti Cetelem Tomáš Chlíbec.

Největší podíl splátkového prodeje tvoří dlouhodobě černá technika a domácí spotřebiče, souhlasila mluvčí Home Creditu Eva Řimnáčová. Další místa tradičně obsazuje výpočetní technika a nábytek. Vedle tohoto tradičního zboží se na splátky s Home Creditem prodávají například i hudební nástroje, pneumatiky, šicí stroje či kotle. "Zaznamenali jsme nárůst prodeje na splátky u nářadí a například i zabezpečovacích systémů," podotkla.

V létě se podle Řimnáčové zpravidla zvyšuje poptávka po sezonním zboží jako jsou bazény, kola, posilovací stroje, štípače dřeva, křovinovače nebo turbo grily. Splátkami lidé prý taky častěji hradí nadstandardní lékařskou péči, zdravotnické pomůcky nebo složitější kadeřnické služby. "Před létem a v létě evidujeme větší zájem i o dovolené na splátky. V letošním roce jsou ale lidé spíše obezřetní, více se rozmýšlejí, rekordních hodnot z předchozích let prodeje nedosahují," poznamenala.

Objem spotřebitelských úvěrů členů České leasingové a finanční asociace se v prvním čtvrtletí snížil meziročně o 17,2 procenta na deset miliard Kč. Pokles je podle odborníků logickým důsledkem oslabení výkonnosti ekonomiky, kdy domácnosti zavedly úsporná opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám