Hlavní obsah

Stavební spoření možná na financování studia nebude možné použít

Praha
Aktualizováno

Peníze ze stavebního spoření možná nebude možné použít i na financování studia, jak to navrhla ČSSD. Senát v pátek její návrh odmítl. Příslušná novela se tak vrátí sněmovně k novému projednání. Poslanci mají možnost veto Senátu přehlasovat. Kritici návrhu namítali, že novela nepomůže chudším rodinám, ale spíše bohatším, a ve svých důsledcích tak znevýhodňuje studentskou populaci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Hrozí, že nízkopříjmové skupiny budou silně znevýhodněny, a že tento návrh zákona by je při čerpání úvěru mohl zavést mnohem hlouběji do dluhové pasti," uvedla senátorka ODS Alena Venhodová. Ministerstvo školství podle ní připravuje návrh studijního spoření, který by umožňoval dosáhnout na studium i dětem z chudších domácností.

Pokud by úvěry využily zámožné rodiny, mohla by novela vést podle jejích odpůrců ke značnému nárůstu peněz, kterými stát stavební spoření podporuje. Návrh podle kritiků umožní spíše rozšíření aktivit stavebních spořitelen. Právě Asociace českých stavebních spořitelen novelu zákona přivítala. "Podle našeho názoru novela, i vzhledem k tomu, že je napsaná velmi jednoduše a jasně, nijak systém nekomplikuje - aplikuje standardní procesy na další účel," řekl již dříve tajemník asociace Jiří Šedivý.

Stavební spořitelny přitom neočekávají výrazné zvýšení zájmu o stavební spoření. Úvěr ze stavebního spoření na studium mohou využívat několik let již Rakušané, ale podle člena představenstva Wüstenrot stavební spořitelny Pavla Pektora ani tam není o tento produkt v porovnání s ostatními produkty spořitelen příliš velký zájem.

Venhodová novele vytkla, že úvěr by studenti mohli využít k čemukoli, neboť by spořitelně museli předložit jen potvrzení o studiu. V podstatě podle ní jde jen o formu komerčního úvěru pro studenty středních a vysokých škol a není zřejmé, jak by využívání úvěru bylo kontrolováno. Senátor ČSSD Karel Korytář však upozornil na to, že stavební spoření je díky státnímu příspěvku nejvýhodnější, ale jen málo se využívá k původnímu účelu, tedy na bytové potřeby. Rodiny s nižším příjmem by si podle něj mohly dohodnout nižší splátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám