Hlavní obsah

Hory zejí prázdnotou, letní sezónu zachraňují jen Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cizince vystřídali Češi, ceny ubytování i služeb prudce klesly. Tak vypadá letní sezóna v mnoha horských oblastech naší republiky. Může za to nejen ekonomická krize, ale i letošní vrtkavé počasí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na Šumavě je krásně a letos obzvlášť. Alespoň pro toho, kdo má rád samotu. „Byl jsem na Hartmanicku a Sušicku před několika dny a lidí bylo daleko méně než v jiných letech,“ řekl Právu Petr Sedlák z Plzně.

„Dřív býval problém najít volné místečko, teď jsem byl třeba na parkovišti u Křemelné úplně sám. Pro návštěvníky je to určitě výhoda, místním podnikatelům ale asi není co závidět,“ dodal.

Odradí je počasí

Spíše než na finanční krizi doplácí na vrtkavé počasí provoz lanovky z Krupky na Komáří vížku v Krušných horách na Teplicku. „Proti minulým letům je letošní vytíženost lanovky asi o 30 procent menší. Nemyslím si ale, že by turisté šetřili, od výletu do hor je často odrazuje nepříznivé počasí,“ řekl Právu Zdeněk Matouš, místostarosta města, které unikátní lanovou dráhu provozuje.

Delší lanovka bez mezistanice neexistuje totiž nejen v Česku, ale ani v celé střední Evropě. Z vrcholu hory v nadmořské výšce 808 metrů se za jasného počasí nabízí jedinečný výhled na České středohoří.

Doslova v obležení byla v minulých letech Šámalova chata na Nové louce v Jizerských horách. Na jaře se ale změnil nájemce chaty a vyhlášené řízečky tak vzaly za své.

„O prázdninách se tady nedalo zaparkovat, v restauraci se čekalo na uvolněné místo a bylo tady úplně plno. Letos je tu nějak prázdno,“ poznamenal jeden z turistů mířící do oblíbené části hor.

Také v hotelu Sepetná na Ostravici v Beskydech zaznamenali úbytek hostů. Loni přitom měli téměř stoprocentní obsazenost. „Odliv ale není tak hrozný. Odhadl bych, že je o takových deset procent méně klientů,“ uvedl obchodní manažer hotelu Tomáš Otipka.

Hosty se proto snaží přilákat nejrůznějšími akcemi. „Zrovna máme speciální balíček, lidé si zaplatí pouze polopenzi, ale budou si užívat all inclusive,“ upozornil.

V Jeseníkách se uprostřed letošního léta počet návštěvníků mění v závislosti na počasí. „Turisté chodí, ale kvůli nestálému počasí zatím raději neplánují delší túry. Nejvíce jich vyráží na frekventované trasy, například z Červenohorského sedla na Šerák, Švýcárnu, Ramzovou nebo Praděd,“ řekl Právu Jaroslav Sembdner z Horské služby Jeseníky.

Domácích návštěvníků je víc

Kde si rozhodně na nedostatek návštěvníků nestěžují, jsou nejrůznější infocentra. Míří sem ale především klienti z Česka. V jizerském informačním centru v Bedřichově se dveře doslova netrhnou.

„Hodně je především Čechů. Pořád dokupujeme pohledy, známky a další materiály, o něž mají zájem. Dokonce si troufám tvrdit, že je jich přinejmenším srovnatelně jako loni a možná i více,“ řekla Právu Milena Jelínková z Jizerské o. p. s., která pečuje v zimě i v létě o Jizerskou magistrálu. Nejvíc je podle ní v horách cyklistů a houbařů.

Nezájem turistů letošní léto určitě netrápí ani hlavní turistická střediska Krkonoš. Centrum Špindlerova Mlýna se každodenně hemží lidmi.

„Letní ceny jsou vždy pro návštěvníky přijatelnější. A navíc, když jsme srovnávali poměr cen ke kvalitě služeb, vyšlo nám, že Špindlerův Mlýn nyní patří mezi nejlevnější turistická centra Česka,“ konstatoval šéf špindlerovského infocentra Martin Jandura. Důvod k nářkům tak vesměs nemají podnikatelé, kteří umějí efektivně pracovat s cenami a nabídkou. Dobře „zabalený“ balíček služeb dokáže návštěvníky nalákat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám