Hlavní obsah

Kvůli šrotovnému se nezvedly přídavky na děti

Právo, Hana Škodová

Kvůli odporu prezidenta Václava Klause vůči šrotovnému se od července nezvýšily přídavky na děti, na jejichž dočasném růstu se dohodla ČSSD s ODS jako na jednom z protikrizových opatření. Podobný osud má i zvýšení a prodloužení podpory v nezaměstnanosti, které mělo začít platit od listopadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Aby se tak stalo, musela by Sněmovna ještě do předčasných říjnových voleb prezidentské veto přehlasovat většinou minimálně sto jedna hlasů. V opačném případě spadnou návrhy pod stůl a po volbách by musely projít celým legislativním procesem znovu.

Návrh zákona o podpoře hospodářského růstu a sociální stability z dílny sociální demokracie počítal s tím, že se od 1. července přídavky na děti zvýší o 50 korun. Rodiny s příjmy do 2,4násobku životního minima měly až do konce příštího roku dostávat na dítě mladší šesti let 550 korun měsíčně, na dítě ve věku 6 až 15 let 660 korun a na 15- až 26leté 750 korun.

Podpory v nezaměstnanosti měly podle stejného zákona, který již prošel Sněmovnou i Senátem, ale ztroskotal zatím právě na podpisu prezidenta, od listopadu stoupnout v prvních dvou měsících z dosavadních šedesáti pěti na osmdesát procent průměrného měsíčního čistého příjmu.

Po zbytek doby počítal zákon s podporou ve výši 55 procent místo současných 50 nebo 45 procent příjmů. Celková doby vyplácení se měla současně až do konce příštího roku prodloužit o měsíc.

U uchazečů o zaměstnání do 50 let věku by podpůrčí doba činila 6 místo 5 měsíců. U lidí mezi 50 a 55 lety 9 měsíců místo 8 měsíců a u nezaměstnaných starších 55 let 12 místo 11 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám