Hlavní obsah

CK Tomi Tour ukončila činnost, část klientů přepraví domů ČSA

• Aktualizováno
Novinky,

Cestovní kancelář Tomi Tour ukončila v pátek svou činnost. Oznámila to na svých internetových stránkách ve zprávě podepsané Václavem Fischerem. V zahraničí má nyní 3000 klientů. O návrat klientů společnosti z dovolených se postarají České aerolinie ve spolupráci s Union pojišťovnou, uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Článek

Na internetových stránkách společnosti působící i na Slovensku se v pátek večer objevila zpráva o ukončení činnosti, podepsaná Václavem Fischerem. Stojí v ní: "Cestovní kancelář Tomi Tour byla nucena dnes, v pátek 17. července 2009 v 17.00 hodin, ukončit svoji činnost."

Ve zprávě se dále uvádí, že uhrazené finanční prostředky klientům vrátí pojišťovna Union. Podle zprávy je firma Tomi Tour pojištěna na částku 234 600 000 Kč, která by měl pokrýt veškeré nároky.

Tomi Tour má nyní v zahraničí přibližně 3000 turistů, nejvíce v Egyptě, dále na Malorce, v Turecku a Bulharsku, na Kanárských ostrovech, Ibize a na Krétě, informoval mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Podle něj jde o největší případ krachu cestovní kanceláře za posledních 12 let od doby konce CK Travela v roce 1997. V současnosti má Tomi Tour, která je mezi desítkou největších firem na trhu, prodány zájezdy přibližně 10 000 klientům.

Okamura také informoval, že pojišťovna Union oslovila i jiné cestovní kanceláře, aby s ní spolupracovaly při návratu klientů do ČR.

ČSA přepraví klienty zpět

ČSA pro Novinky uvedly, že zareagovaly na tiskovou zprávu společnosti Tomi Tour, která v 17 hodin oznámila, že ukončuje svou činnost. ČSA spolu s Union pojišťovnou se budou podílet na návratu těch cestujících, které ČSA dopravily na místa jejich dovolených.

"České aerolinie připravují ve spolupráci s Union pojišťovnou repatriaci těch cestujících, které ČSA do uvedených destinací přepravily. Repatriace bude probíhat od dnešního dne až do příštího čtvrtka. Pro turisty, kterým v uvedených dnech končí turnus jejich dovolené, vyšlou České aerolinie prázdná letadla a dovezou je zpět do České republiky," napsala ve zprávě Hejsková.

ČSA současně uvedly, že už nevypraví deset objednaných charterových letů do destinací Antalya, Burgas, Heraklion, Hurghada, Ibiza, Las Palmas, Tenerife, Palma de Mallorca, Šarm aš-Šajch a Taba. "Vzhledem k ukončení činnosti společnosti Tomi Tour nebudou České aerolinie s platností od dnešního večera realizovat pro tuto cestovní kancelář charterovou přepravu," dodala Hejsková.

Televizní stanice uvedly, že už nyní zůstaly na ruzyňském letišti desítky klientů CK Tomi Tour, kteří večer měli odcestovat do Turecka. Mnozí se o krachu dozvěděli až na letišti. Někteří se marně pokoušeli sehnat jiný zájezd, uvedla ČT.

Společnost měla potíže

CK měla v nedávné minulosti několikrát problémy, koncem minulého týdne 70 klientů Tomi Tour nedostalo po příletu do Egypta domluvené ubytování, v květnu si asi tři desítky klientů společnosti nedobrovolně prodloužily dovolenou v Egyptě, když se úřadům nelíbilo, že by turisté měli cestovat z jiného letiště, než na jakém na počátku svého pobytu přistáli.

Váslav Fischer a Tomi Tour 

Tomi Tour je ze dvou třetin vlastněna Lubomírem Popelářem a třetinu vlastní německá společnost Tomi Tour GmbH. V reklamě ji reprezentovala tvář podnikatele a bývalého senátora Václava Fischera, majitele cestovní kanceláře Fischer, kterou musel kvůli finančním problémům prodat firmě podnikatele Komárka K Capital Group. Fischer pak čelil exekuci a konkurzu.

V listopadu 2007 podal správce konkurzní podstaty v konkurzu na osobní majetek Václava Fischera Josef Cupka žalobu na Tomi Tour. Podle Cupky kancelář za spolupráci Fischerovi oficiálně neplatí. Tím se bezdůvodně obohacuje a Fischer kvůli tomu nemá peníze na splátky svých závazků.

Cupka zároveň naznačil, že Fischer má v Tomi Tour majetkový podíl. O Fischerově údajném podílu v Tomi Tour se spekulovalo již delší dobu, formálně však je Fischer pouze tváří společnosti.

Přehled cestovních kanceláří, které v ČR v posledních čtyřech letech ukončily činnost:
8. července 2005 - Pražská cestovní kancelář Connexion Voyages vyhlásila úpadek. Zhruba 100 klientů, kteří měli u CK zaplacený zájezd, odškodňovala Česká pojišťovna.
19. srpna 2005 - Cestovní kancelář Travel Studio International, která se specializovala na zájezdy do Turecka, vyhlásila úpadek.
13. září 2005 - Cestovní kancelář Caravella Tours zkrachovala, bez zájezdu se tak ocitlo 400 jejích klientů. V zahraničí bylo také 92 jejích klientů, kteří měli dle vyjádření zástupců CK zajištěn návrat do Česka.
11. srpna 2006 - Kladenská cestovní kancelář Asotour zkrachovala. O návrat 46 osob, které byly ještě na dovolené v Itálii a Řecku, se údajně CK Asotour postarala. Česká pojišťovna oznámila, že klienty CK vyplatí.
24. července 2007 - Cestovní kanceláře I'm travelling a DETUR vyhlásily úpadek. Stovky klientů I'm travellling se z Tuniska a Turecka dostaly v tento a následující den do ČR. I'm travelling i DETUR byly od roku 1999 zapsané v obchodním rejstříku pod společností FBSK 1907, s.r.o. Na majetek této společnosti vyhlásil soud 7. září konkurz.
4. září 2007 - Cestovní kancelář Macdino Travel ohlásila úpadek. Podle CK její finanční problémy způsobily z velké části požáry v Řecku. Podle serveru iDnes zůstalo v zahraničí přes 30 turistů, kterým však CK zaplatila celý pobyt i návrat.
17. září 2007 - Cestovní kancelář Eurotravel ze Šumperku vyhlásila úpadek. O dva dny dříve převezla Slovenská Union poisťovňa, u níž byla CK pojištěna, 60 klientů ze zájezdu z Itálie zpět do ČR.
16. května 2008 - Jihočeská Cestovní kancelář Prácheň ohlásila úpadek. Žádní klienti CK nebyli v zahraničí, takže se nemusel zajišťovat jejich návrat do Česka.
1. června 2008 - Cestovní kanceláří Sede, jež v ČR prodávala zájezdy pod značkou Detur, končí. Její turečtí majitelé se rozhodli ukončit podnikání v ČR a poslat CK do likvidace. Sede neměla v době krachu klienty v zahraničí.
5. června 2009 - Liberecká cestovní kancelář Balkan Travel oznámila, že na sebe v nejbližší době podá návrh zahájení insolvenčního řízení. Dodala, že vzhledem ke své finanční situaci nadále nedokáže poskytovat služby klientům. CK má 24 klientů na ostrově Thassos a je o ně údajně postaráno.
11. července 2009 - Cestovní kancelář RETUR zkrachovala, zrušila všechny své zájezdy a od 10. července 2009 je v insolvenčním řízení. RETUR sídlil podle dostupných informací původně v Břeclavi, naposledy v Ostravě.
15. července 2009 - Krajský soud v Ústí nad Labem vyhlásil konkurz na libereckou cestovní kancelář Balkan Travel. Soud zahájil konkurz současně s vyhlášením úpadku. Balkan Travel je od 12. června v insolvenčním řízení, o jehož zahájení požádal jednatel Radek Nišev kvůli platební neschopnosti.
17. července 2009 - Cestovní kancelář Tomi Tour ukončila svou činnost. Klienty společnosti dopraví ze zahraničí České aerolinie, výplatu zaplacených peněz klientům zajistí slovenská Union poisťovňa.

Anketa

Domníváte se, že cestovní kancelář Tomi Tour měla oznámit své finanční problémy dříve?
Rozhodně ano
92 %
Nebylo by to strategické
5,4 %
Nevím, cestuji sám
2,6 %
Celkem hlasovalo 25936 čtenářů.

Tomi Tour

Společnost Tomi Tour vlastní ze dvou třetin sedmačtyřicetiletý podnikatel Lubomír Popelář, třetinu vlastní berlínská TOMI TOUR, Gmb. Patří mezi deset největších tuzemských cestovních kanceláří. Loni jejích služeb využilo asi 50 000 lidí.

Reklamní tváří cestovní kanceláře byl známý podnikatel v cestovním ruchu a bývalý senátor Václav Fischer, který je podle dostupných informací i marketingovým ředitelem společnosti.

Společnost byla v srpnu 2001 zapsána do obchodního rejstříku jako INSPIRITUAL, s. r. o.; v roce 2003 krátce fungovala jako Cestovní agentura TOMI, s. r. o., v listopadu téhož roku se přejmenovala na TOMI TOUR, s. r. o. Základní kapitál činí 210 000 korun. Od listopadu 2008 sídlí v Praze, do té doby měla sídlo v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám