Hlavní obsah

Firmy si najímají kancelář často jen na dny

V obchodu s nemovitostmi se stále rychleji začíná prosazovat nový trend: krátkodobé pronájmy kancelářských prostor. Na měsíc, týden, den nebo třeba i několik hodin. Touto cestou jdou hlavně menší firmy, které tak dokážou podstatně snížit své náklady.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Většinu běžných provozních činností totiž zastanou z domova, přičemž kancelář potřebují jen občas, například na uzavření důležitého obchodu či k jednání s větším počtem obchodních partnerů.

Zahraničních klientů v krizi ubývá

„Nejedná se o úplnou novinku, pouze získává nový rozměr. V minulosti tuto službu využívali hlavně zahraniční obchodníci, kteří přijeli do Prahy na pár hodin a hledali vhodné prostory k jednání, vybavené veškerým kancelářským nábytkem a technikou, ale i s hosteskami a sekretářkami, které jim zajistily pro jednání komfort, na který jsou zvyklí,“ vysvětluje Miroslav Příkop, generální ředitel společnosti Cimex Invest, která na krátkodobé pronájmy vyčlenila část prostorů svých administrativních center hlavně v širším centru hlavního města.

„Krátkodobé pronájmy ale chápeme i nadále jen jako doplňkovou službu, nicméně cítíme, že se klientela přeskupuje – zahraničních zájemců ubývá, naopak nás denně kontaktují čeští podnikatelé, majitelé menších firem, nebo i živnostníci. Potřebují na pár hodin vhodné prostory k obchodní schůzce nejlépe na metru, s veškerým kancelářským servisem, protože je jasné, že se jim bude mnohem příjemněji jednat s partnerem v kanceláři než někde v kavárně,“ sdělil Právu Příkop.

Béčkové nemovitosti se pronajímají lépe

Cimex má k poskytování krátkodobých pronájmů podle generálního ředitele vhodné portfolio – většinu tvoří takzvané béčkové nemovitosti, což jsou nově zrekonstruované kancelářské budovy v širším středu města s dobrým napojením na metro a vlastními parkovacími prostorami. Právě tento segment je zasažen krizí o poznání méně než nedávno postavená nová office centra.

Důvodem je podle odborníků kromě nižší nájemní ceny i podstatně větší flexibilita majitelů, kteří jsou ochotni pronajmout menší prostory, de facto od jedné kanceláře, a to i na kratší dobu, což firmám v dnešní době vyhovuje. Prostory obsazené dříve jedním nájemcem obsazuje dnes více nájemců. Cimex Invest například před rokem koupil rozsáhlý komplex budov na pomezí pražských Vinohrad a Nuslí (Park one a Garden eleven), kde sídlila dlouhá léta skupina Skanska. Přestože tyto prostory Skanska vyklidila teprve před měsícem, na polovinu z nich už má firma nové dlouhodobé nájemce.

Zmenšování provozu firem vynucené hospodářskou recesí přineslo na kancelářský trh i další nový trend takzvaných podpronájmů. Nájemce tím řeší situaci, kdy ho smlouva nutí platit za pronajaté kanceláře, které však už v původním rozsahu nepotřebuje. Uvolněné plochy tak může pronajmout dál. Přes rostoucí trend je však tímto způsobem například v Praze pronajato jen 43 000 metrů čtverečních kanceláří, tedy necelá dvě procenta z jejich celkové výměry.

Podle sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum se množství nově pronajatých kanceláří v Praze ve druhém letošním čtvrtletí meziročně snížilo o 19 %. Firmy uzavřely smlouvy na pronájem 55 000 metrů čtverečních kancelářských ploch.

Ve srovnání s pětiletými průměry se ale podle realitního odborníka mezinárodní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Eduarda Forejta za celé pololetí pronajalo proti pětiletému průměru jen o 5,5 % kanceláří méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám