Hlavní obsah

Aerolinky i cestovky vratí lidem peníze za letenky do Kanady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky lidí jsou nuceny kvůli obnovení vízové povinnosti rušit své cesty do Kanady. Letecké společnosti a prodejci letenek, jejichž cena se pohybuje kolem 10 000 korun, nemají povinnost jim vracet peníze, přesto se jich většina klientů dočká. Vracet peníze za nevyužité letenky budou České aerolinie i Lufthansa. Agentury Student Agency a Asiana potvrdily, že si nebudou ani účtovat poplatky pokud si klienti letenky vymění za jiné.

Článek

Podle mluvčí Českých aerolinií Hany Hejskové dostanou Češi, kteří kvůli vízům nemohli odletět do Kanady, peníze za letenky zpět. Peníze dostanou také lidé, kteří již mají koupenou letenku a vízum nedostanou. Také německá Lufthansa hodlá kompenzovat zákazníkys s letenkami s odletem do 24. července, mimořádně se to bude týkat i letenek, které obvykle vrátit nelze. Podle velkých prodejců letenek peníze bez poplatků vrátí i většina ostatních aerolinií.

Největší prodejci letenek na českém trhu, společnosti Student Agency a Asiana se vzdají poplatků v případě, že klienti budou žádat o výměnu letenek. Podobně se k problému postaví podle zástupců obou firem i většina leteckých společností, některé firmy však zatím váhají. Jak uvedl finanční ředitel Asiany Josef Trejbal, zavedení víz se v branži považuje za zásah vyšší moci, takže povinnost odpouštět poplatky aerolinie nemají.  

"Máme několik klientů, kteří by měli odlétat o víkendu. S nimi to řešíme tak, aby své cestovní plány nemuseli měnit," uvedla ředitelka Student Agency pro prodej letenek Věra Janičinová. Při osobní návštěvě vyřizuje kanadská ambasáda ve Vídni víza na počkání, přes agenturu to trvá tři dny. SA hodlá kontaktovat všechny poškozené klienty.  

Turisté vymění Kanadu za USA

Víza zkomplikovala život také cestovním kancelářím. Například CK Eso travel musela o týden odsunout páteční zájezd, celkové škody kancelář vyčíslila na více než půl miliónu korun. Podle zástupců cestovek se čeští turisté příští sezónu od Kanady odvrátí a zamíří raději do "bezvízových" Spojených států.

Kanada zavedla víza pro Čechy od dnešního rána. Prvních 48 hodin mohou Češi žádat o vstup do země při příjezdu do Kanady. Poté již od nich Kanada bude vyžadovat víza, které bude vydávat kanadské velvyslanectví ve Vídni.

S vízovou povinností se poprvé setkali cestující z Prahy s pravidelným odletem v 11:15 hodin. Další letadlo ČSA do Kanady letí ve čtvrtek.  

Reklama

Výběr článků

Načítám