Hlavní obsah

Více než 150 českých firem přešlo kvůli daním na Kypr či do Lucemburska

• Aktualizováno
Novinky, toh

Na 154 tuzemských společností přešlo během prvního pololetí tohoto roku do daňově výhodnější země, což je oproti dřívějšku mírný pokles. Vyplývá to ze statistiky České kapitálové informační agentury (Čekia). Podle ní v daňových rájích sídlí již 9144 firem. Nejčastěji se usidlují v Nizozemsku, Lucembursku na Kypru či v Panamě a Monaku.

Článek

„Za poklesem zájmu českých firem o přesun sídla do daňově výhodnějších destinací stojí zřejmě finanční krize, když se podnikatelé spíše starají o přežití, než daňovou optimalizaci,“ komentovala analytička agentury Čekia Petra Štěpánová s tím, že roli hraje zřejmě i to, že USA a Evropská unie proti daňovým rájům bojují.

„Nicméně v druhé polovině roku, pokud se zlepší kondice české ekonomiky a k tomu pokud navíc levice vyhraje předčasné parlamentní volby, lze očekávat opět mírné zvýšení zájmu přesunu firem do daňově přívětivějších destinací,“ doplnila Štěpánová.

Z daňových rájů si české firmy nejčastěji vybírají Nizozemsko, kde sídlí celkem 3516 společností, dále USA (2159 společností) a Kypr, kde má základnu 1201 firem. Čekia upozorňuje, že Spojené státy sice nepatří mezi tradiční daňové ráje, ale za určitých podmínek tomu tak být může (například firma nesmí být spolu/vlastněna Američanem a podobně).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám