Hlavní obsah

Francouzští dělníci chtějí nechat vybuchnout továrnu, nedostanou-li zaplaceno

Novinky, toh

Francouzští dělníci z uzavřené továrny New Fabris na autosoučástky si vynucují nezaplacené mzdy neobvyklým způsobem. Pokud jim prý automobilky Peugeot a Renault nezaplatí za to, že přišli o práci, hodlají vyhodit do vzduchu celou továrnu. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Továrna New Fabris se dostala do likvidace, propuštění dělníci nedostali žádnou náhradu. Nyní požadují, aby každý z 336 zaměstnanců dostal kompenzaci ve výši 30 tisíc eur, tedy asi 780 tisíc korun. Celková náhrada by tak měla dosáhnout zhruba deseti miliónů eur.

Pokud peníze nedostanou do konce července, jsou prý připraveni zlikvidovat celou továrnu. „Plynové lahve jsou již rozmístěny na nejrůznějších místech továrny a jsou propojeny mezi sebou navzájem,“ citovala agentura Reuters Guye Eyermanna z odborů.

Peníze by měly společně vyplatit automobilky Peugeot a Renault, které patřily mezi největší odběratele tamní výroby. „Jestliže nám Renault a Peugeot odmítnou dát peníze, mohly by nálože vybuchnout ještě před koncem měsíce,“ dodal Eyermann.

Delegace dělníků by měla s vedením Renaultu vyjednávat ve čtvrtek. Společnost ani policie nechtějí případ zatím komentovat. Továrna se nachází ve městě Chatellerault v centrální Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám