Hlavní obsah

Průmysl a stavebnictví hlásí další propad

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová výroba stále drží stejný trend - hlásí špatné výsledky. V meziročním srovnání tuzemský průmysl v květnu klesl o 22 procent. Nedařilo se ani stavebnictví, které si pohoršilo o 2,1 procenta. Vyplývá to z pondělních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Stringer Shangai, Reuters

Článek

"Jedná se tedy o čtvrtý měsíc v tomto roce, kdy domácí průmysl spadl o více než 20 procent. Předčasný a více méně neopodstatněný optimismus na trzích nemá zatím co dělat,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Podle statistiků k propadu průmyslu nejvíce přispěla výroba strojů a zařízení (pokles o 32,7 procenta), výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (minus 17,3 procenta) a výroba kovů, slévárenství (pokles o 42,5 procenta).

Průmysl se v tuzemsku trápí již déle než půl roku. Například v dubnu prohloubil svůj pád, když si v meziročním srovnání pohoršil o 22,1 procenta. Podle odborníků však ani následující měsíce nepřinesou výrazné zlepšení.

Potácí se i stavebnictví

Stavebnictví v květnu také vykázalo pokles, a to 2,1 procenta. Podle pondělních údajů se v celém odvětví zvýšil počet zaměstnanců v průměru o 0,8 procenta. Jejich platy však klesly, a to o 1,4 procenta na 26 276 korun.

"Podobně jako v předchozích měsících pokračoval pokles produkce v pozemním stavitelství (pokles o 9,5 procenta) a růst produkce inženýrského stavitelství (růst o 16,7 procenta),“ uvedli statistici. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám