Hlavní obsah

Miliardový kontrakt v Paraguayi získaly ČSAD Semily a Jablonec

– Jablonec nad Nisou

ČSAD Semily a ČSAD Jablonec nad Nisou vybudují v Paraguayi síť veřejné dopravy. Hodnotu projektu odhadují firmy v prvních pěti letech na dvě miliardy korun, informovala mluvčí společností Regina Jandová. V budoucnu chtějí firmy expandovat i do sousední Bolívie. Do jižní Ameriky by se mohly dostat i dopravní prostředky českých výrobců.

Článek

Podle Jandové jednala v uplynulých dnech v Česku šestičlenná vládní delegace odborníků z Paraguaye. Přijela na pozvání českých dopravců, aby se detailně seznámila s místní organizací a fungováním veřejné dopravy. "Nabízíme své zkušenosti, ale i dodávky trolejbusů pro hlavní město Asunción a práce související se zabezpečením jejich provozu," dodal člen představenstva obou firem Jiří Vařil, který v Paraguayi část roku žije.

Experti navštívili firmy IVECO a SOR a vývojové a výrobní centrum tramvají a trolejbusů ve Škodě Plzeň. Zajímali se o technické zázemí provozu, v Jablonci si prohlédli i cyklubus. Společnost ČSAD Semily jim představila moderní způsob odbavování cestujících prostřednictvím čipových karet Opuscard nebo způsob fungování zájezdové a dálkové přepravy.

V říjnu budou jednání pokračovat v Paraguayi. Škoda Transportation, Škoda Electric a IVECO tam dají k testování autobusy. Jejich zkouška má předcházet nákupu první série dopravní techniky, která by měla zahrnovat 40 trolejbusů a 60 autobusů. "Celou investici má zaštiťovat paraguayská vláda," uvedla Jandová.

ČSAD Semily patří k největším dopravcům v Česku. Předloni vykázala obrat přes 480 miliónů korun. Vloni koupila akcie společnosti ČSAD Jablonec, jejíž obrat předloni překročil 775 miliónů a zisk 93,7 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám