Hlavní obsah

Letos zkrachovala již druhá cestovka, měla stovky klientů

Cestovní kancelář RETUR zkrachovala, zrušila všechny své zájezdy a od pátku je v insolvenčním řízení. Potvrdil to mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Zájezdy podle něj mělo u kanceláře zaplaceno až několik stovek klientů, peníze by měli dostat zpět od pojišťovny. V Česku je to letos druhý případ krachu cestovní kanceláře.

Foto: Eva Merhautová, Právo

Cestovka jezdila zejména do Bulharska.

Článek

RETUR sídlil podle dostupných informací původně v Břeclavi, naposledy v Ostravě. Prodával zájezdy hlavně do Bulharska, loni měl podle Okamury asi 1500 klientů. Letos v květnu ho původní majitelé prodali. Nový majitel Lukáš Hlavenka figuruje podle obchodního rejstříku jako jednatel ve třech desítkách firem, značná část z nich je v likvidaci. S AČCKA ani s klienty nekomunikuje, uvedl Okamura.

Na webových stránkách nechala firma jen vzkaz. "Velmi se tímto omlouváme všem stávajícím i potencionálním zákazníkům za způsobené nepříjemnosti, které by nenastaly, kdyby náš obchodní partner nezablokoval část peněžních prostředků na bankovním účtu, které byly určeny k odbavení smluvených zájezdů," uvedla.

Insolvenční návrh podala k ostravskému krajskému soudu pracovnice kanceláře, která nedostala mzdu, jak vyplývá z insolvenčního rejstříku.

Problémy letos měla i liberecká cestovní kancelář Balkan Travel. Vzhledem ke své finanční situaci prý nebyla schopna poskytovat služby klientům. Nižší zájem turistů letos hlásí většina českých cestovek. Cestovní ruch je jednou z oblastí, které výrazně zasáhla ekonomická krize. Podle nedávného zjištění se na letošní léto prodává zhruba o 15 procent méně zájezdů než loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám