Hlavní obsah

Cena ropy spadla pod 60 dolarů, stahuje ji slabá poptávka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy na světových trzích v pátek obnovily pokles a barel referenčního kontraktu na americkou lehkou ropu West Texas Intermediate (WTI) se vrátil pod hranici 60 dolarů. Na pokles cen mají vliv hlavně obavy, že oživení americké ekonomiky bude trvat déle, než se dosud předpokládalo.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Článek

Kolem 17:00 se barel WTI prodával asi za 59,50 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena nižší téměř o celý dolar. Podobně barel severomořské ropy Brent zlevnil o zhruba 80 centů na 60,30 USD. Ropa je teď nejlevnější od poloviny května.

Ropa zlevňuje už několik dnů a týdenní pokles její ceny je nejvýraznější od letošního ledna. Ke snížení ceny přispěla i zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), podle které se sice spotřeba ropy bude příští rok zvyšovat, nicméně letos bude nadále klesat. Vyšší zájem nelze čekat ani o ropu z produkce kartelu OPEC.

"Nálada se změnila a lidé ztrácejí víru v hospodářské oživení," poznamenal analytik společnosti Global Insight Simon Wardell. "Teď jsme ve fázi, kdy platí, že ať už se na dalších trzích stane cokoliv, cena ropy se bude snižovat," dodal.

Statistika sice ukázala, že průmysl se v některých částech Asie a Evropy vyvíjí docela slibně, ani to ale na podporu cen ropy nestačilo. Ceny akcií se tak snižovaly v Asii, Evropě i v USA.

Na konci června se cena ropy vyšplhala k 73 dolarům za barel, od té doby se ale až na kratší přestávky vytrvale snižuje. Před rokem se cena přechodně dostala až nad 147 dolarů za barel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám