Hlavní obsah

Evropské aerolinky zaznamenaly značný propad v počtu cestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet cestujících evropských aerolinek se v květnu propadl o 8,3 procenta a od počátku roku je nižší o 7,4 procenta. Uvedla to v pátek Asociace evropských leteckých společností (AEA) a dodala, že květnový propad byl nejhorší od začátku ekonomického poklesu, který snížil zájem o služební i turistické cesty. Počet pasažérů Českých aerolinií se podle této statistiky meziročně snížil o 10,6 procenta.

Článek

Počet cestujících s ČSA se v květnu podle AEA snížil na necelých 406.000, letadla firmy byla vytížena v průměru na 61,7 procenta. Ještě horší byla situace celého odvětví u nákladní přepravy, která zaznamenala propad o 19,8 procenta. Některé aerolinky zažily pokles objemu přepravy až o jednu třetinu i více.

AEA dodala, že se objevují první signály stabilizace poptávky u tras po Evropě a do oblasti severního Atlantiku. Zájem o lety na Dálný východ však zůstává i nadále slabý. Signály zlepšení nevidí AEA ani v nákladní přepravě, napsala agentura AP.

AEA sdružuje 33 evropských leteckých společností, včetně ČSA, a ročně přepraví 366 miliónů cestujících a sedm milionů tun nákladů. Tyto společnosti denně uskuteční kolem 11 585 letů, zaměstnávají přes 394 000 osob a jejich roční obrat se pohybuje kolem 79 miliard dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám