Hlavní obsah

Hrozící stávka na řeckých letištích znepokojila české cestovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na sobotu připravovanou stávka řeckých letových dispečerů, která mohla zkomplikovat stovkám českých turistů odlet na dovolenou, označil včera odpoledne řecký soud za nezákonnou a nesmí tedy proběhnout. Všechny plánované lety by se tedy měly uskutečnit. Stávka měla začít ve 23:00 a měla trvat 24 hodin.

Foto: B Mathur, Reuters

Článek

"Pokud by byl zcela uzavřen řecký vzdušný prostor, tak nebylo by možné lety v tu dobu vypravit," uvedla Dufková. Zpoždění by se pak promítla i do odletů plánovaných na neděli. Řecko patří spolu s Chorvatskem a Itálií k nejoblíbenějším přímořským cílům českých rekreantů, ročně jich sem míří přes 300 000. Proti stávce se postavili řečtí podnikatelé v cestovním ruchu, které trápí krize a úbytek hostů.

Z hlediska cestovních kanceláří je sobota krajně nepříjemný termín, neboť se mění turnusy. Většinu klientů na plánovaných charterech mají kanceláře Fischer a Čedok, celkem jde o stovky lidí.

Cestovka odvolá turisty z letiště

"Pokud stávka bude, všechny klienty obvoláme, aby nejezdili zbytečně na letiště," uvedl před soudním zákazem stávky mluvčí Fischera Daniel Plovajko. Naopak klienti, kteří se z řeckých ostrovů chystají zpět do Prahy, si možná dovolenou o pár hodin na náklady "cestovky" nechtěně prodlouží.

Plovajko uvedl, že případná stávka by se zřejmě netýkala odletů, které jsou naplánovány na páteční večer a noc. Travel Service a cestovní kanceláře nyní hledají možná řešení situace. Vedle Travel Servisu do Řecka létají v sobotu České aerolinie, jejich mluvčí Hana Hejsková se vyjádří během dne, až bude situace jasnější.

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura upozornil, že proti stávce se postavili řečtí podnikatelé v cestovním ruchu, neboť Řecko letos kvůli krizi zaznamenalo pokles počtu zahraničních turistů o téměř devět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám