Hlavní obsah

Automobilka General Motors unikla z bankrotového režimu

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká automobilka General Motors v pátek opustila bankrotový režim. Podepsala totiž dohodu o prodeji svých nejlepších aktiv nově vzniklé společnosti. Největší podíl v této firmě drží stát. Informovala o tom zahraniční média. Příchod "nové GM" ohlásil generální ředitel společnosti Fritz Henderson na tiskové konferenci v 15:00 SELČ.

Foto: Rebecca Cook, Reuters

Centrála automobilky General Motors v Detroitu

Článek

"Dnešek je novým začátkem pro GM. Hluboce si vážíme podpory, kterou jsme dostali. Budeme tvrdě pracovat, abychom získali zpět důvěru a peníze, které nám byly svěřeny," řekl Henderson. Podle BBC uvedl, že firma si ponechá jen klíčové značky - Buick, Chevrolet, Cadillac a GMC. Na 61 procent společnosti bude vlastnit stát.

GM v současnosti pokračuje v prodejích značek jako Hummer, Saab či Opel a Vauxhall. Pontiac prodán nebude, přestane se zcela vyrábět, a to ještě toto léto. Nadále bude pokračovat ve snižování počtu zaměstnanců. Z 88 tisíce pracovních pozic ve Spojených státech by mělo být podle CNN ukončeno 20 tisíc do konce tohoto roku. GM nyní po celém světě zaměstnává 235 000 lidí, z toho 88 000 ve Spojených státech. Navíc bude v USA uzavřeno celkem 14 továren.

Bankrotová ochrana jen necelé dva měsíce

Automobilka vyhlásila bankrot na začátku června s tím, že chce z bankrotového režimu vystoupit asi do 90 dnů. Firmě se však podařilo ukončit bankrotovou ochranu již po 40 dnech.

GM loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů a předloni prodělala dokonce 43,3 miliardy dolarů. Kvůli tomu ji tamní vláda podpořila částkou ve výši 60 miliard dolarů.

Společnost GM v loňském roce přišla o pozici největší světové automobilky podle objemu prodeje. O prvenství ji připravil japonský konkurent Toyota Motor. GM vládla světovému automobilovému trhu více než tři čtvrtě století.

Reklama

Výběr článků

Načítám