Hlavní obsah

Zájezdy k moři budou brzy rozebrané, varují cestovky. Nabídek jsou ale statisíce

– Praha
Právo, Bohuslav Borovička

Cestovní kanceláře varují, jako ostatně každý rok, že letos bude méně nabídek na poslední chvíli a že to nejlepší z jejich zájezdů je „v podstatě“ rozebráno. Stačí se ale podívat například na stránky největšího internetového prodejce zájezdů a najdete tam 628 tisíc zájezdů po celém světě od více než dvou set cestovek.

Foto: Libor Hajský , ČTK

Článek

V Itálii a v Chorvatsku je to po 80 tisících termínů, v Řecku 50 tisíc, v Turecku 28 tisíc a v Tunisku 24 tisíc, zatímco na Korsiku je to pouhých 19 termínů. Do kategorie „last minute“, to je mezi zájezdy zlevněné na poslední chvíli, pravidelně spadne zhruba desetina celkové nabídky, tedy ty zájezdy, jejichž cena klesne zhruba deset dní před odjezdem.

Je sice možné, že část kapacit bude v určitých termínech vyprodaná, ne všechny nabídky jsou ale vhodné třeba pro rodiny s malými dětmi. Nikdo však nemusí mít obavy, že by neměl z čeho vybírat. Letos více než v minulých letech čekají mnozí na posledních chvíli nejen kvůli ceně, ale i proto, že si třeba nejsou jisti, budou-li mít zaměstnání. Jiní jsou zase odkázáni na to, kdy jim zaměstnavatel umožní vzít si dovolenou.

Vedou týdenní pobyty

Mírná nervozita při pořizování letošních dovolených je patrná i v tom, že lidé více spěchají s návratem. Zájem o týdenní pobyty letos převažuje nad 11 až 12denními, jichž v nabídce zůstává výrazně více.

Nervozita přirozeně panuje také mezi cestovními kancelářemi, protože nabídka je opět vyšší než poptávka. Mezi odborníky panuje všeobecná shoda, že letos bude více cestovek, které letošní sezónu nepřežijí.

Pokud si zákazníci dají pozor, aby si koupili dovolenou u cestovní kanceláře pojištěné pro případ úpadku, nemají se čeho bát. Pojišťovny už mají zvládnutý mechanismus, jak se o poškozené postarat.

Pořadí zemí, o něž je v letní sezóně největší zájem, se už několik let nemění. V první pětici jsou Chorvatsko, Itálie, Řecko, Bulharsko a střídá se v ní Tunisko s Tureckem. Letos si mezi českými dovolenkáři výrazně pohoršilo Slovensko, kde se projevil očekávaný dopad zavedení eura. Ceny stouply, což se projevuje i v tom, že v tabulce drahých měst je Bratislava o čtyřicet míst před Prahou. [celá zpráva]

Letní sezónu letos poškodilo i nepříznivé počasí, které odradilo návštěvníky jak horám, tak i přírodním koupalištím.

Počasí ve Středomoří

Ti, kteří se rozhodli ujet před nepříznivým počasím, které nás sužuje, se musejí vypravit trochu dál, aby se nedostali z deště pod okap.

Meteorologové hlásí ochlazení a deště na chorvatském pobřeží, zejména v Dalmácii. Chorvatský deník Slobodna Dalmacija píše, že ubytovací zařízení nezaznamenala ani v uplynulých deštivých dnech rušení zamluvených pobytů. „Zejména Italové ale tvrdě vyžadují snížení ceny ubytování,“ napsal list.

Jediní, které počasí opravdu nepříznivě postihlo, jsou provozovatelé kempů.

Nepříznivé počasí je i v Rakousku a v horách na severu Itálie, v Rimini se střídají slunečné dny s deštivými. V bulharské Varně má být teplo, ale oblačno. Stejně je na tom řecká Soluň a ostrovy v Iónském moři, kde se slunce střídá s oblačností.

Slunečné počasí s teplotami, které se místy blíží až čtyřicítce, hlásí meteorologové ze Španělska, zejména z jihošpanělské Costa del Sol. Podobně je na řeckých ostrovech v Egejském moři, v Egyptě a na Turecké riviéře, zatímco v Tunisku očekávají sice teplo, ale oblačno.

Anketa

Chystáte se k moři?
Ano, dovolenou už mám zaplacenou.
19,7 %
Ano, ale místo si vyberu na poslední chvíli.
23 %
Ne, k moři nepojedu.
57,3 %
Celkem hlasovalo 3467 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám