Hlavní obsah

Pekárny United Bakeries jsou na prodej

Největší tuzemská pekárenská skupina United Bakeries je na prodej. Informoval o tom ve čtvrtek Český rozhlas Radiožurnál s tím, že ve hře o pekárnu s téměř čtvrtinovým podílem na domácím trhu zůstávají tři zájemci. Majitelé společnosti bratři Marko a Jaroslav Michael Paříkové si představují, že by za pekárny mohli dostat kolem tří miliard korun, uvedl Radiožurnál. Loňské výsledky, kdy se společnost na českém trhu propadla do ztráty, tuto částku v zásadě vylučují.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Na prodej je prý celkem 16 pekáren v České republice a na Slovensku. Ztrátové Maďarsko, kde skupina také působí, si Paříkové zatím hodlají ponechat. V minulosti se o jejich pekárny zajímaly například italská Barilla, rakouský Anker nebo investiční skupina Penta.

Do boje prý nejspíše vstoupí pekárna Penam, která je největším konkurentem skupiny United Bakeries na českém a slovenském trhu. Penam patří do skupiny Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše. O jeho zájmu o United Bakeries se již v minulosti spekulovalo.

Do skupiny United Bakeries patří dále slovenské Delta Pekárne a maďarský Interback. Mateřskou společností skupiny United Bakeries je společnost European United Bakeries S.A. se sídlem v Lucembursku.

United Bakeries se loni propadla do ztráty 67 miliónů korun z předloňského zisku 473 miliónů. Tržby společnosti se zvýšily z 3,56 miliardy v roce 2007 na loňských 3,66 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám