Hlavní obsah

Čína prodává auta jako divá, zájem o nové vozy je enormní

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Číně se daří prodávat nová auta jako v žádné jiné zemi na světě. Podle statistik za červen zde prodej nových vozů vzrostl oproti loňsku o 48 procent. Tato poslední statistika jen potvrzuje, že nejlidnatější země světa se stane předpokládaným tahounem globální ekonomiky.

Článek

Podle BBC se během června prodalo v zemi 872 900 aut. Zmíněný růst o 48 procent je největší od února 2006. Jak stanice připomněla, za tak velkými prodeji jsou zejména vládní pobídky a pružnost tamního hospodářství. Čína totiž například snížila daně a navíc zavedla pobídky na starší vozy.

V prodejích tak Čína předstihla i USA, kde se prodalo jen 859 847 aut. Je proto evidentní, že zájem výrobců o tuto zemi se zvyšuje. Důkazem mohou být i výsledky problematické automobilky General Motors. Zatímco v USA její prodeje klesají a před několika týdny musela a dokonce vyhlásit bankrot, v Číně se firmě daří. Jen v prvním čtvrtletí zdejší prodeje firmě vzrostly o 38 procent.

Není tedy divu, že tamní hospodářství roste o více než šest procent. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku rostlo HDP Číny oproti loňsku o 6,1 procenta. Ale i tak je nutné dodat, že ekonomika musela kvůli globálním otřesům sundat nohu z plynu, protože v závěru loňského roku činil růst HDP 6,8 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám