Hlavní obsah

Česko vyhrálo další arbitráž, tentokrát za dvě miliardy

Novinky, toh
Praha

Česká republika uspěla v dalším sporu o nemalé peníze. Tentokrát nemusí zaplatit dvě miliardy korun společnosti European Media Ventures. Ta se s Českém soudila kvůli TV3. Ve středu o výsledku informovalo ministerstvo financí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Investor v této kauze vycházel ze závěrů typově obdobné arbitráže ve věci TV Nova (CME), kterou ČR prohrála a platila náhradu škody. Pro dosažení úspěchu v této kauze bylo klíčové zásadním způsobem změnit nazírání arbitrů na chování České republiky vůči investorům v tomto odvětví, což se ministerstvu financí podařilo,“ komentoval rozhodnutí arbitrážního tribunálu mluvčí resortu Ondřej Jakob.

O co v arbitráži šlo

Arbitráž začala v srpnu 2005, samotné spory kolem TV3 trvají ještě déle. Licenci k této televizi dostal Martin Kindernay, kterému rozjezd stanice v letech 2000 a 2001 pomáhala financovat právě EMV. Posléze EMV chtěla, aby licenci převedl na lucemburskou společnost KTV, kterou sice Kindernay formálně vlastnil, ale ovládala ji právě EMV. Převod ale tehdejší vysílací rada zamítla, jak napsala ČTK.

Rada naopak posléze souhlasila s tím, aby licence přešla na RTV Galaxii vlastněnou původně Kindernayem, který ji posléze prodal GES Media Holdingu. RTV Galaxie na základě licence začala vysílat regionální programy TV Praha a TV Hradec Králové.

Kvůli postupu rady se posléze rozhodla EMV obrátit na soud, který v prosinci 2004 rozhodnutí rady o převodu licence na RTV Galaxii zrušil. Licence se tak po třech letech vrátila Kindernayovi, který ale mezitím televizní branži opustil.

RTV Galaxie začala poté působit jen jako servisní organizace a očekávala, že současná vysílací rada obratem licenci převede zpět na ni. To se nestalo a nakonec v polovině července 2005 TV Praha a TV Hradec Králové kvůli finančním ztrátám ukončily vysílání. Kindernay posléze opětovně nabytou licenci vrátil vysílací radě.

ČR uspěla ve sporu o Union banku

Za posledních několik dní je to již druhá arbitráž, ve které Česko vyhrálo. Minulý týden neuspěla s žalobou společnost Investmart, která požadovala sedm miliard korun jako náhradu za vyhlášení konkurzu a likvidaci Union banky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám