Hlavní obsah

Slovenská výroba se v květnu opět propadla téměř o čtvrtinu

Bratislava
Aktualizováno

Průmyslová výroba na Slovensku v květnu pokračovala v prudkém poklesu. Produkce se meziročně snížila o 23,9 procenta po dubnovém propadu o revidovaných 24,7 procenta. Informoval o tom statistický úřad. Za prvních pět měsíců letošního roku výroba klesla téměř o čtvrtinu.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Článek

Produkce dopravních prostředků, která patří k tahounům slovenského průmyslu, se v květnu meziročně snížila o 42,7 procenta po dubnovém propadu o revidovaných 51,4 procenta.

Produkce počítačových, elektronických a optických výrobků, která rovněž patří mezi významná průmyslová odvětví země, naopak meziročně stoupla o 43,4 procenta po dubnovém nárůstu o 41,5 procenta.

Celkově se průmyslová výroba po očištění od těžby a dodávek energií v květnu propadla o 26,9 procenta. V dubnu klesla po revizi o 28,9 procenta. Produkce těžebního sektoru se snížila o 4,2 procenta po dubnovém poklesu o 7,3 procenta.

Slovenský průmysl loni na podzim zasáhla světová hospodářská krize a jeho výkon od října nepřetržitě klesá. Kvůli výpadku dodávek ruského plynu musely navíc na počátku roku větší podniky odstavit na téměř dva týdny výrobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám