Hlavní obsah

Zaměstnanci stříbrské Alcoy dostanou odstupné 6,75 násobek platu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stříbro

Zaměstnanci výrobce kabelových svazků do aut AEES Stříbro (dříve Alcoa Fujikura Czech) dostanou od zaměstnavatele odstupné ve výši šesti a tří čtvrtin průměrného měsíčního platu, pokud letos přistoupí na rozvázání pracovní smlouvy dohodou.Firma teď propouští 613 ze 730 zaměstnanců.

Foto: ČTK

Pracovníci společnosti Alcoa Fujikura Czech protestovali 1. července ve Stříbře proti propuštění většiny z více než 730 zaměstnanců podniku.

Článek

Dohoda je výsledkem  úterního několikahodinového vyjednávání odborů s vedením firmy. Odborový předák Dušan Bílek připustil, že není s výsledkem spokojený, odbory ale prý neměly jinou možnost.

Firma při podepsání dohody o ukončení smlouvy nabídla 6,5násobek platu. Odboráři požadovali vyšší odstupné, alespoň desetinásobek, to ale zaměstnavatel odmítl. Lidé byli připraveni jít okamžitě do stávky. Ukázalo se ale, že by jí nic nezískali a firma by jí výpadek výroby nepocítila.

"Nakonec nám zaměstnavatel vzal zbraně z ruky, když narychlo přegeneroval všechny objednávky na závod v Rumunsku. Stávka by se jich vůbec nedotkla," vysvětlil Bílek. Netají se zklamáním nad výsledkem jednání. Ve Stříbře tak nyní zůstalo už jen málo práce. Většina lidí bude pracovat nejspíš do 17. července, kdy začíná dovolená. "Lidé mohou od zítřka (středy) podepisovat dohody o ukončení pracovního poměru," uvedl odborář.

Zaměstnancům se nelíbilo odstupné, které firma nabídla, ta naopak označila svoji nabídku za nadstandardní nad rámec zákona i kolektivní smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám