Hlavní obsah

Stát vyhrál všechny spory o hotel Thermal

Karlovy Vary
Aktualizováno

Soudní spory o karlovarské Lázeňské sanatorium Thermal, který je každé léto centrem Mezinárodního filmového festivalu, jsou podle prezidenta festivalu Jiřího Bartošky údajně vyřešeny. "Už to patří kompletně státu," řekl v neděli Bartoška v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Informaci potvrdilo ministerstvo financí.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Hotel Thermal je centrem karlovarského filmového festivalu.

Článek

"Ministerstvo financí nepočítá nyní s privatizací hotelu Thermal, konání festivalu v něm proto není nijak ohroženo," řekl mluvčí resortu Ondřej Jakob. Právě z privatizace Thermalu měl Bartoška obavu. Stát je pro organizátory garancí existence festivalu, řekl. Kdyby Thermal někdo koupil, mohl by pro festival nastat problém, varoval Bartoška.

Privatizace Thermalu se táhne 16 let. Veřejnou soutěž na prodej bývalého státního podniku vyhlásil Fond národního majetku v roce 1993. Minimální cena tehdy byla 270 miliónů korun.

Výherce, firma Jasmín, nabídla půl miliardy korun, nikdy ale nezaplatila. I když Vrchní soud později přiřkl hotel zpět Fondu národního majetku, ve hře zůstává další uchazeč - firma XaR. Ta skončila na druhém místě a za Thermal nabídla 350 miliónů korun. Hotel nyní provozuje státní společnost Thermal - F.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám