Hlavní obsah

Ve Spojených státech padlo dalších sedm bank

Americký Federální úřad pro pojištění vkladů (FDIC) nechal uzavřít dalších sedm finančních institucí, včetně šesti bank v Illinois kontrolovaných jednou rodinou a menší banky v Dallasu. Celkem tak od počátku letošního roku zkrachovalo v USA již 52 bank.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

FDIC se nyní potýká s prudkým nárůstem krachů bank kvůli problémům se splácení úvěrů a hypoték a špatným investicím. Za celý rok 2008 zkrachovalo v USA 25 bank a v roce 2007 pouze tři.

Úřad odhaduje celkové náklady spojené s uzavřením sedmi bank na 314,3 miliónu USD (5,8 miliardy Kč). Majetek většiny zkrachovalých bank bude převeden na jiné instituce.

Největší nejnověji zkrachovalou bankou je Founders Bank, jejíž vklady činí zhruba 848,9 miliónu USD (15,7 miliardy Kč) a majetek 962,5 miliónu USD. Veškeré vklady banky převezme chicagská PrivateBank and Trust Co.

Šest bank v Illinois kontrolovala jedna rodina. Všechny tak měly stejný podnikatelský model. Jejich krach způsobily hlavně ztráty z investic do zajištěných dluhových obligací CDO, napsaly agentury AP a Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám