Hlavní obsah

Ceny ropy prudce stlačily špatné zprávy z USA a Evropy

Ceny ropy na světových trzích klesly nejníže za poslední měsíc na 66,66 dolaru za barel. Nepříjemná čísla o trzích práce ve Spojených státech a Evropě investorům totiž ukázala, že spotřeba energií jen tak neporoste. Přitom dva dny nazpátek cena ropy vystoupala na nejvyšší hodnotu za posledních osm měsíců - cena za barel přesáhla 73 dolarů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Cena severomořské ropy Brent se snížila o 2,20 dolaru za barel na 66,59 USD. Americká ropa pro srpnovou dodávku zlevnila o 2,65 USD na 66,66 USD, tedy téměř o čtyři procenta.

Americké podniky pokračovaly v červnu v propouštění a míra nezaměstnanosti stoupla na 9,5 procenta, což byl nejvyšší údaj od srpna 1983. Zaměstnavatelé v červnu zrušili 467 000 pracovních míst, zatímco se čekala ztráta pouze 363 000 míst.

Od začátku hospodářské recese tak Spojené státy přišly o 6,5 miliónu pracovních příležitostí, což snižuje poptávku po energii na mnoha úrovních. Podniky spotřebovávají méně elektřiny, zemního plynu i benzinu. Klesá i spotřeba zboží, kde ropa také může být jednou za surovin.

Nepříznivá zpráva přišla i z trhu práce v Evropě. Nezaměstnanost v 16 zemích eurozóny se v květnu zvýšila na desetileté maximum 9,5 procenta z dubnových 9,3 procenta, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám